Sfeervol shoppen bij Ka&Ko

Voor een kado en een kopje koffie kun je terecht bij de hippe woon- en cadeauwinkel Ka&Ko in Oenkerk. Het is een onderdeel van de zorgboerderij Moai Seldsum, opgezet door Attsje de Vries.

Van mooie accessoires tot aan kleding, unieke lampen en cadeaupakketten, Ka&Ko heeft een ruim aanbod aan unieke producten. Wandel je in deze tijd van het jaar even binnen, dan word je omringd door lichtjes, kerstartikelen en heerlijk geurende kaarsen en geurstokjes.

“Er is voor ieder wat wils. Op het moment zijn we heel erg druk met de cadeaupakketten. Deze worden gemaakt door het personeel en de deelnemers van de dagbesteding. We halen zelf de opdrachten binnen, maken alles klaar en leveren ze indien wenselijk af bij de klant.”

Speciale avondjes

In de feestmaanden hebben ze het druk, maar ook buiten deze maanden om weten ze de klanten op leuke manieren in de winkel te verwelkomen. Zo hebben ze geregeld een ladies night, waar lokale ondernemers hun specialiteiten laten zien en proeven, zoals wijn, lokaal gebrouwen bier, kaas en andere zuivelproducten.

Attsje houdt erg van deze manier van samenwerken. “Het lijkt mij echt heel erg leuk om nog meer regionale producten te gaan verkopen in de winkel.” Een ander gezellig uitje is het kerstshoppen voor bedrijven. Attsje legt dit uit.

“Bedrijven geven hun werknemers een bon waar een bepaald bedrag op staat. Hiermee mogen zij op een georganiseerde avond bij ons komen shoppen. Uiteraard met een hapje en een drankje erbij. Soms is zo’n avond in combinatie met een bierproeverij in het café om de hoek, of een high tea op het nabijgelegen landgoed. Een erg leuk en vooral gezellig personeelsuitje.”

Hoe ben je op het idee gekomen van Ka&Ko?

“Zes jaar geleden hebben wij een winkel in Wyns overgenomen. Door een samenloop van omstandigheden zagen we hoe mooi het was dat mensen met een beperking in deze winkel werkten en zo hebben we de winkel bij de zorgboerderij betrokken. Qua ligging was Wyns niet heel praktisch voor ons en daarom zijn we anderhalf jaar later verhuisd naar onze huidige locatie waar we nu alweer vijf jaar zitten.”

Moai Seldsum

Maar het verhaal begint eigenlijk bij de zorgboerderij Moai Seldsum. “Volgend jaar is het alweer 20 jaar geleden dat we hiermee zijn begonnen. Ik werkte destijds in de gehandicaptenzorg en we woonden al op de boerderij in Oenkerk. Wij waren gastgezin van twee jongens en zo is het idee eigenlijk ontstaan om de boerderij te combineren met de zorg. Er kwam in die tijd steeds meer behoefte aan logeerplekken voor kinderen en daar zijn wij eerst mee begonnen. Dat groeide zo snel, dat we op een gegeven moment mensen in dienst moesten nemen. We zijn ons toen gaan professionaliseren.”

De boerderij heeft op het moment 25 vaste bewoners en rond de 30 tot 35 mensen die op de dagbesteding komen. Een deel werkt bij de cadeauwinkel en een deel op de boerderij. “Tegenwoordig denkt men veel te vaak in hokjes, maar we hebben echt heel verschillende mensen bij ons wonen en werken”, vertelt Attsje.

“Van laag verstandelijk beperkt tot iemand met een hoog niveau met zware psychische problemen en trauma’s. De jongste is negen jaar en de oudste in de zeventig. Iedereen is bij ons welkom, mits het boerenbedrijf bij je past. Zo creëren wij wel een grote doelgroep, maar dat is onze werkwijze. Kom bij ons langs, doe een rondleiding en kijk, voel en zie of je hier je plekje kunt vinden. Ik denk dat dit ons onderscheidt van andere zorginstellingen.”

Een prachtig initiatief waar veel zorg wordt besteed aan bewoners, personeel, klanten en producten. De cadeauwinkel is een sfeervolle winkel waar je unieke producten kunt vinden die heel leuk zijn om cadeau te doen, maar die ook zeker mee kunnen naar je eigen huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *