Rokers uit het rookhok gestuurd

Het was erg spannend wat het zou worden, maar op 27 september heeft de Hoge Raad besloten dat het verbod op rookruimtes er dit jaar al komt. Voordat de beslissing definitief naar buiten kwam, spraken we met Ton Eijer, bestuurslid van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en tevens mede-eigenaar van muziekcafé Scooter’S. Hij licht het verbod toe en wat de consequenties zijn voor zijn bedrijf en andere horecaondernemers.

Omdat we met Ton spraken voordat het rookverbod definitief van kracht ging, wordt er gesproken over ‘kan gebeuren’ en ‘als’. Ondertussen is het dus duidelijk dat het rookverbod per september ingaat.

‘In juli 2022 wordt de rookruimte in ieder geval verboden, maar het kan zijn dat het in september dit jaar al gaat gebeuren’, vertelt Ton. Antirookclub Clean Air Nederland (CAN), diende bezwaar in tegen de in 2008 gekomen rookruimtes. CAN is van mening dat mensen via de rookruimtes toch nog rook inademen en dat deze nooit gemaakt hadden mogen worden, omdat het in strijd is met het WHO-Kaderverdrag. Nederland heeft dit verdrag ondertekend en dit betekent dat ervoor gezorgd moet worden dat in publieke gelegenheden doeltreffende maatregelen moeten worden genomen tegen blootstelling aan tabaksrook. ‘Wij bieden in Scooter’S een rookruimte aan, zodat mensen die daar behoefte aan hebben, toch nog kunnen roken’, legt Ton uit. ‘Maar als CAN zegt dat die rookruimtes nooit gemaakt hadden mogen worden en als de Hoge Raad  op 27 september beslist dat de wetgeving uit 2008 klopt, dan zouden rookruimtes dus per direct verboden zijn. Dat is wel even spannend.’ 

Deurbeleid en veiligheid

‘Er is een brief naar de gemeente Leeuwarden gestuurd met de vraag: hoe komt dat straks?’, zegt Ton. Want al die mensen die nu van de rookruimte gebruik maken, staan straks buiten als het rookruimteverbod ingaat. En dan kan het zijn dat het straks heel druk op straat wordt, want ieder café heeft rookruimtes. Het is al druk op straat en dan komen de rokers er ook nog bij. Wat gaat de gemeente qua veiligheid en qua deurbeleid ermee doen? Je mag buiten roken, maar de grote problemen gaan ontstaan als de nachthoreca om 3.00 uur de deuren dichtdoet en mensen niet meer naar buiten kunnen om te roken. De mensen die toch dringend de nicotine nodig hebben,willen wel naar buiten,  maar mogen na die tijd niet meer het café in.’

Oplossing voor rokers

‘Ondernemers gaan allemaal dingen bedenken om hun gasten van een sigaretje te laten genieten en op die manier binnen te houden’, aldus Ton. Het verbod voor de rookruimte komt er zeker, of het dit jaar nog wordt of pas in 2022. Café Scooter’S wil dan bekijken of het mogelijk is om een soort rookplek te kunnen maken op het dak. We hebben een paar platte daken waar we dan misschien een trap naar toe kunnen maken. Gasten willen toch graag van een sigaretje blijven genieten. ‘

Opnieuw investeren 

‘Het is wel weer een investering’, merkt Ton op. De caféondernemer is ook bestuurslid van Koninklijk Horeca Nederland. KHN heeft bij de regering aangegeven dat de horecaondernemers in 2008 allemaal zwaar geïnvesteerd hebben in rookruimtes en dat de meeste ondernemers dit niet hebben terugverdiend. Je bent voor een rookhok zo maar 7000 euro kwijt; het moet gebouwd worden met goede ramen erin en er moet ventilatie, afzuiging en luchttoevoer geïnstalleerd worden. De kosten die zijn gemaakt in 2008 zijn nog niet terugverdiend en daarom wil KHN een overbrugging voor het sluiten van de rookruimtes tot 2022, om de investering terug te verdienen. Als we de zaak moeten aanpassen om zo weer ergens roken mogelijk te maken, dan staan we weer voor nieuwe kosten.

Wat de uitspraak ook zal zijn, muziekcafe Scooter’S gaat gewoon door. Op de vernieuwde website www.cafescooters.com kunnen zowel rokers als niet-rokers terecht voor de agenda van de te houden activiteiten; pub quiz night op woensdag, de karaoke op donderdag en welke bands er op vrijdag en zaterdag komen spelen. Nieuw is dat Scooter’S vanaf 8 september elke zondag de Sunday Jamsession gaat houden. Het open podium is van 17.00 uur tot 22.00 uur.

1 Reactie to “Rokers uit het rookhok gestuurd”

  1. We raakten in ierland in gesprek met een mede roker buiten de kroeg. Zijn opmerking was herkenbaar ” not smoking in the bar? Now you can smell their farts” het ruikt vaak frisser in de geventileerde rookruimte dan in de kroeg. Je zal maar tussen die rufters moeten werken.
    Ook hadden ze in ierland een goedwerkende regel, sta je op om te gaan roken, dan leg je je bierviltje op je glas. Je biertje wordt niet opgeruimd en je hebt meteen je kruk gereserveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *