Roek Cycle Service: veel meer dan reparaties

Fietsliefhebbers in Leeuwarden hebben reden tot vreugde: sinds begin maart is Roek Cycle Service gevestigd aan het Groot Schavernek! Deze speciaalzaak, volledig gericht op racefietsen, gravelbikes en mountainbikes, is een ware aanwinst voor de stad.

Het brein achter dit concept is Mirko Meerwaldt, een echte fietsliefhebber van jongs af aan. “Op vakantie ging ik altijd met mijn vader naar een klein kampeerhokje, waar ik tussen volwassen mannen met mijn colaatje naar de Tour de France en de Giro d’Italia keek”, vertelt Mirko met een glimlach.

De iconische beelden van wielrenners die strijden tegen de elementen en zichzelf, spraken hem enorm aan. “Dat esthetische aspect van de sport trok me aan. Toen ik oud genoeg was, kocht ik zelf een oude racefiets om op te rijden én uit elkaar te halen. Zo begon mijn ontdekkingstocht.”

Werken met fietsen

Voordat we het hebben over Roek Cycle Service, kijken we eerst naar de vele paden die Mirko heeft afgelegd. Want een lange zoektocht is het zeker geweest. Zo heeft hij onder andere gewerkt als posterplakker, pizzabakker en havenmeester. Daarnaast studeerde Mirko onder andere filosofie, bestuurskunde en muziekmanagement. Je kon hem ook terugvinden op het podium, als drummer in hardcore-punkbands.

Als grafisch vormgever werkte hij voor wielerblad Soigneur Magazine. “Supergaaf, maar na een paar jaar kon ik niet meer achter een scherm zitten. Ik had een custom stalen racefiets van Stelbel besteld bij Koppel Bikeshop in Amersfoort, en toen ik daar kwam voor mijn bikefitting was het duidelijk dat ze het nogal druk hadden. Dus ik vroeg of ze nog wat handjes konden gebruiken.”

Zo is Mirko in de werkplaats geëindigd, waar hij zes jaar heeft gewerkt. “En dat was weer iets totaal anders. Ik merkte dat het heel goed was voor mijn hoofd en lichaam. Je kunt mensen op weg helpen. Dat vind ik een fijn idee. Ontwerpen is ook te gek, maar deels smaakgericht. Bij het werken aan racefietsen verdwijnt die abstractie. Het moet gewoon goed zijn. En daar geniet ik van.”

Technische ondersteuning voor grote events

Via zijn werk bij Koppel Bikeshop stroomde Mirko door naar de technische ondersteuning tijdens grote fietsevenementen. Denk bijvoorbeeld aan The Ride, de Meewindkoers en LTD Gravel Raid. En hoe een Hagenees via de Scheveningse haven, Amersfoort en sportevenementen uiteindelijk in onze mooie stad eindigt? Dankzij de liefde!

“Ik ben gaan samenwonen met Siegrid, die je misschien kent van Famke C.. Ze helpt mij ook met het opstarten, zo wist ze bijvoorbeeld precies wie ik moest benaderen voor de verbouwing en de verlichting van mijn nieuwe pand.”

Makkelijk om weg te gaan bij Koppel Bikeshop was het niet, vertelt Mirko. “Ik heb er veel geleerd, maar ik vind het ook wel heel gaaf om voor mezelf te starten. Ik hoorde van verschillende kanten dat er behoefte was aan specialisatie. En dat had je nog niet in Leeuwarden.”

Fijne, levendige plek

En die specialisatie is precies hetgeen dat je bij Roek Cycle Service vindt! De winkel is sinds 12 maart officieel geopend. “De eerste dagen waren al helemaal volgeboekt. En ook de rest van de week had ik genoeg te doen”, vertelt Mirko stralend. “Er kwamen veel mensen binnenkijken en bloemetjes brengen.”

“Tijdens hun rondje op de racefiets kwamen er ook mensen langs, zo kon ik kennismaken met enkele leden van wieler vereniging De Friesche Leeuw”, vervolgt de kersverse eigenaar. “Ik wil hier een fijne, levendige plek waar je graag komt en met vertrouwen je fiets achterlaat. Ik weet hoeveel een fiets voor mensen kan betekenen.”

“Net een open keuken”

En eerlijk is eerlijk: ook voor ons als fiets-leken, ziet het er fantastisch en aantrekkelijk uit. Er worden oude jazzplaten gedraaid en aan de muur vind je tattooprints. In het hoekje naast de kassa staat een Moccamaster koffieapparaat met bonen van Il Magistrale, een Nederlands merk dat nauw is verbonden met het (prof)wielrennen.

Je hoeft overigens niet tussen de e-bikes en stadsfietsen heen te manoeuvreren: de werkplaats is net een open keuken in een restaurant. Schoon en opgeruimd. Mirko is ontzettend open over wat hij doet. Maar ook hoe hij het doet.

“Ik vind transparantie en openheid van zaken heel belangrijk. En daarnaast ben ik niet aan één specifiek merk gebonden, dus ik kan onafhankelijk advies geven aan de hand van het budget en wensen van de mensen tegenover me.”

In alles dat Mirko vertelt, verschijnt zijn passie voor het vak. “Met je handen werken wordt ook veel te weinig gestimuleerd, vind ik. In alle branches zien we kennis verdwijnen. Je kunt dit ook niet zomaar van YouTubefilmpjes leren. Dit is bijna een ambacht.”

Steun voor jonge fietsfanaten

Racefietsen heeft onder jongeren niet echt een heel populair imago. En dat vindt Mirko jammer, blijkt uit ons gesprek. Daarom wil Mirko voor jongeren iets extra’s bieden. “Dat je met korting of een aangepast tarief je fiets kunt laten onderhouden. Of workshops, zodat ze thuis al simpel onderhoud aan de racer kunnen plegen. Het is een dure sport en ik zou het mooi vinden om jongeren zo efficiënt mogelijk op de weg te houden.”

Wat Mirko wil en gaat doen, gaat op het moment van schrijven meer richting toekomstwensen. “Het gaat ook om het gevoel en het plaatje eromheen. Ik ben al in gesprek met verschillende merken over eventuele verkoop. Er zullen sowieso wat mooie showbikes komen te staan.”

“Als je binnenloopt, moet je ook echt zin krijgen om te gaan fietsen. Maar dit moet ook een plek worden waar je even op de bank komt hangen om een lekkere filterkoffie te drinken. Service en onderhoud is waar ik hier voor zit, maar eigenlijk is het echt veel meer dan alleen repareren”, sluit hij af.

Afspraken inboeken voor je racefiets, gravelbike of MTB? Bij Mirko zijn alle merken welkom. Ook is Roek Cycle Service servicepartner voor het Duitse merk Canyon. Je afspraak inboeken kan via www.roek.frl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *