‘Quilts’ Tentoonstelling in ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant

Leeuwarden, 17 mei 2023 – Het ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant kondigt met trots een nieuwe tentoonstelling aan die van 24 mei 2023 tot en met 25 juni 2023 te bezichtigen is. De tentoonstelling, getiteld ‘Quilts’, presenteert kunstwerken van textiel die met passie en vol symboliek zijn gemaakt.

De tentoonstelling in ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant, gevestigd in pakhuis Koophandel aan de Oostersingel 8 te Leeuwarden, belicht diverse aspecten van quilts. Bezoekers kunnen genieten van quilts geïnspireerd door Amerikaanse motieven, wandkleden uit Peru en quilts met een bijzonder verhaal.

Quilten is een bezigheid die vrouwen verbindt en waarin zij hun gevoelens kunnen uiten met passie en gedrevenheid. Tegenwoordig worden quilts vaak gemaakt met een specifiek doel, zoals de zogenaamde ’troostdekentjes’. Deze quilts worden door vrouwen gemaakt en geschonken aan ouders die een kindje hebben verloren. Op de tentoonstelling worden verschillende quilts gepresenteerd, waarbij het verhaal van de maakster en de intentie van de quilt worden belicht.

Een quilt bestaat uit drie lagen textiel die op elkaar worden genaaid door middel van quilten, een techniek waarbij patronen in de stof worden gestikt. De bovenste laag kan bestaan uit een hele lap stof of patchwork, wat verwijst naar het aan elkaar naaien van lapjes katoenen stof van verschillende kleuren, dessins, vormen en grootte. Hierdoor ontstaan unieke kunstwerken. De quilt heeft oorspronkelijk als functie gehad om als deken te dienen, maar in de 19e eeuw werd het maken van quilts met patchwork populair. Na een afname van populariteit door de opkomst van de textielindustrie, werden quilttechnieken vanuit Amerika in de jaren zeventig van de vorige eeuw weer naar Europa gebracht en worden ze tegenwoordig door velen beoefend.

De wandkleden uit Peru vormen een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling en geven een beeld van de geschiedenis van de Inca-bevolking weer. Deze wandkleden bevatten spirituele uitingen en zijn een verhaal op zich.

De ‘Quilts’ tentoonstelling is te bewonderen van 24 mei tot 25 juni 2023 in ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant, gelegen aan de Oostersingel 8 te Leeuwarden. Het museum is goed bereikbaar vanaf het NS-station Leeuwarden, op slechts 15 minuten loopafstand. Bezoekers kunnen ook de stadslijndienst 8 nemen en uitstappen bij de halte Oosterkade (Vlietsterbrug). Voor automobilisten zijn er parkeermogelijkheden bij parkeergarage

1 Reactie to “‘Quilts’ Tentoonstelling in ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant”

  1. Ik zag ‘m nog in de LC van vandaag, maar volgens tekst op deze website is de quilts tentoonstelling al afgelopen eind juni?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *