Project ‘Kleur in de stad’ gaat vandaag van start!

Vanaf vandaag worden de stoepen van Voorstreek, Kelders en Groentemarkt tot aan de hoek van de Peperstraat, samen met de trappen van het Hoeksterend, veranderd in een kleurrijk kunstwerk. Het doel hiervan is om door middel van heel veel kleur de bewoners, de ondernemers, Leeuwarders, toeristen en alle andere bezoekers een positieve ervaring te bieden. De kunstwerken zijn niet permanent, maar zijn een enorme opsteker voor de straten.

Om de overlast te minimaliseren, wordt er nauw samengewerkt met onder andere gemeente, ondernemersvereniging en de binnenstadsmanager. Daarnaast is Leeuwarder street art organisatie Writer’s Block gevraagd om de productie te verzorgen, omdat zij hier veel ervaring mee hebben en de binnenstad van Leeuwarden van meer prachtige kunstwerken hebben voorzien. Tijdens de productie werken ze niet met grote machines, en zal er in de late avonduren niet meer gewerkt worden aan de kunstwerken.

Omdat de trottoirs onder handen genomen gaan worden, zijn deze dus tijdelijk niet volledig begaanbaar. MAAR:

  • Er worden bij iedere winkel en iedere woningdeur ‘bruggetjes’ geplaatst, zodat de winkels en de woningen altijd bereikbaar zijn. Deze ‘bruggetjes’ worden geplaatst van deuropening tot aan de straat. Wanneer de werken goed gedroogd zijn, worden de ‘bruggetjes’ weer verwijderd.
  •  De kunstwerken worden binnen 5 dagen gerealiseerd, waarbij eerst de ene kant van de gracht aangepakt wordt en vervolgens de andere kant. De planning van Writer’s Block geeft aan dat het trottoir van iedere grachtzijde bij goed weer maximaal 3 dagen niet begaanbaar is. De straat is begaanbaar voor auto’s, fietsen etcetera.

Dit project is een samenwerkingsverband van diverse ondernemers op De Voorstreek en Oude Markten en wordt financieel gedragen door de Gemeente Leeuwarden, LOF, de Provincie Fryslân en een groot aantal individuele ondernemers. De kunstenaars van het project zijn: Carlijn Lenten, VAAF, Cote Create, Ilse Weisfelt, Annabel Adema, Joni Kling en  Bonny Dijkstra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *