Oud & wijs | Marja Pieterse (67)

Wijsheid komt met de jaren, wordt vaak gezegd, maar zelden staan we echt stil bij wat dit inhoudt. Deze keer richten we de aandacht op Marja Pieterse, een vrouw van 67 jaar uit Stiens wier leven een schat aan ervaringen en inzichten teweeg heeft gebracht. Van haar jeugd in Groningen tot haar waardevolle werk in de zorg. Voor Marja werpt haar verhaal licht op de echte betekenis van wijsheid: leren van ervaringen en deze lessen toepassen in het dagelijks leven.

Het begon allemaal in Groningen, waar Marja opgroeide in een gezin waar traditionele waarden en normen de boventoon voerden. “Mijn vader was erg rechtlijnig. Voor hem was het essentieel dat ik mijn schoolopleiding voltooide, geld verdiende en zorgde voor een stabiele baan.”

“Mijn moeder daarentegen, afkomstig uit een groot gezin, had nooit de kans gehad om te studeren omdat ze altijd thuis moest blijven om voor de jongste kinderen te zorgen. Ze benadrukte altijd het belang van het vinden van een baan of opleiding waar je veel kanten mee op kunt.” Met de kennis en invloeden van beide ouders koos Marja uiteindelijk voor een baan in de zorgsector. “Dat is echt iets wat ik van kind af aan al wilde, dat is echt mijn ding, zorgen.”

Levenservaring

Voor Marja komt wijsheid voornamelijk voort uit levenservaring, empathie en de interactie met anderen in haar leven en werk. Door haar jarenlange ervaring in de zorgsector, waar ze geconfronteerd werd met mensen in hun meest kwetsbare momenten, heeft ze geleerd dat wijsheid niet slechts een kwestie is van intellectuele kennis of praktische vaardigheden. In plaats daarvan ziet ze wijsheid als het vermogen om met begrip te reageren op de behoeften van anderen.

Marja deelt een ervaring die voor haar het begrip van wijsheid illustreert. Het ging om een situatie waarin ze bij een ernstig zieke patiënt zat. “Ik heb met diegene gesproken, gedeeld wat ik wist, en geprobeerd om die patiënt zoveel mogelijk comfort en begrip te bieden,” vertelt Marja. “Het is niet alleen de medische kennis die telt, maar hoe je die kennis gebruikt om werkelijk contact te maken met de mensen voor wie je zorgt.”

GROTE IMPACT

Naast alle confronterende situaties op haar werk, werd Marja persoonlijk ook geraakt toen haar moeder vond dat het leven haar niet meer bood wat ze nodig had om gelukkig te zijn. Marja citeerde haar moeder: “Als het leven niet meer leuk is, dan wil ik stoppen.”.

Ze vertelde hoe haar moeder bewust koos voor een waardig einde door te stoppen met eten en drinken, een keuze die Marja respecteerde en waarbij ze haar moeder ondersteunde. “Ik heb niks meer gehad hoor, helemaal niks”, herinnerde ze haar moeders woorden toen het proces begon.

Marja ondersteunde haar moeder in deze moeilijke en ingrijpende periode, waarbij ze haar gezelschap hield, emotionele steun bood, en ervoor zorgde dat haar moeder zich zo comfortabel mogelijk voelde.

‘Vriendinnen houden je jong’

Marja spreekt met warmte over haar vriendinnengroep, een gezelschap waar ze eens in de zoveel tijd mee samenkomt. Deze ontmoetingen zijn voor haar een bron van wijsheid en verjonging. Ze benadrukt hoe deze diversiteit aan perspectieven haar horizon verbreed.

De openheid waarmee ze met elkaar van gedachten wisselen, over alles wat ze meemaken, maakt dat Marja zich gesteund voelt en nieuwe inzichten opdoet. Deze gesprekken bieden niet alleen troost en plezier maar stimuleren ook haar vermogen om kritisch te reflecteren op haar eigen leven en keuzes. “Alles is bespreekbaar.”. Volgens Marja is dat cruciaal voor het ontwikkelen en behouden van wijsheid.

Reizen

Marja hecht veel waarde aan reizen, zowel voor persoonlijke groei als voor het opdoen van levenservaring. Ze heeft spijt dat ze niet meer heeft gereisd toen ze jonger was. “Ik had meer moeten reizen, al die nieuwe culturen, mensen en omgevingen, daar word je pas wijs van!”

Marja moedigt iedereen aan om de wereld te verkennen en te reizen zolang ze kunnen. Ze overweegt zelfs om in de toekomst méér te gaan reizen, nu ze de middelen en de tijd ervoor heeft.

2 Reacties op “Oud & wijs | Marja Pieterse (67)”

  1. Heb Marja kort geleden meegemaakt in het MCL.
    Deze wijze vrouw blijft je bij, omdat zij is wat mensen nodig hebben. Rationeel, open, maakt tijd om even met je te praten en begaan met haar patiënten. Zo heb ik het gevoeld, Antje vriendin van mevr. VONK.

  2. Marja wat een mooi en realistisch verhaal heb je hier neer gezet. Wijze woorden, hier kun je wat mee.
    En ga mooie reizen maken zolang het kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *