Op eigen grond Interview met Bertrie Wierenga

Bertrie gaat als een speer! Ze won afgelopen jaar de Televizierring, speelt in Goede Tijden, Slechte Tijden, was dit jaar te zien in The Passion én gaat terug naar haar roots voor haar rol in De Tocht. In de musical is ze de alternate van Nandi van Beurden, en vertolkt ze de rol van Annet, een van de hoofdrollen. De Tocht vertelt het verhaal van afzien, doorzetten en de kracht van vriendschap. Vijf jeugdvrienden sluiten een pact: “Later als we groot zijn, rijden we samen de Elfstedentocht”. Vandaag maakt belofte schuld en nu één van de vrienden een geheim bij zich draagt, staat er meer op het spel dan het halen van het kruisje.

Bertrie groeide op in Hurdegaryp, maar had een onverbrekelijke band met Leeuwarden. Op haar 21ste verhuisde ze van het dorp naar de stad, en hier heeft ze een hele tijd gewoond, gewerkt en vooral geleefd. Op dit moment woont ze in een knus dorpje vlakbij Hilversum, maar het dorpse gevoel van Leeuwarden zal altijd in haar blijven zitten. “Leeuwarden is eigenlijk meer een groot dorp dan een stad. Het voelt altijd vertrouwd, mensen kennen elkaar en kijken naar elkaar om. En dat vind ik juist fijn; het moet vertrouwd en veilig zijn!”

Terug naar de basis

Naar eigen zeggen past de grote stad niet echt bij haar, en net als in Leeuwarden, waar iedereen elkaar kent, voelt ze zich ook thuis in haar huidige omgeving. Wel zijn de avonden een stuk rustiger dan haar tijd in Leeuwarden. “Ik geniet nu van de rust. Soms vraag ik me af waarom ik zo kan genieten van ‘s avonds gewoon een kopje thee op de bank. Dit komt doordat ik nu natuurlijk een fijne relatie heb. Maar ook omdat ik vroeger wel heel erg kon genieten van gezellige avonden in de stad. Ik was ook eigenlijk altijd wel in Leeuwarden te vinden, zelfs toen ik nog in Hurdegaryp woonde.”

Hotspots en herinneringen

Er zijn genoeg warme herinneringen aan veel plekken in de binnenstad. “Vroeger kwam ik veel bij De Dikke van Dale, dat was wel echt een favoriet! En de hele Doelesteeg vonden wij fantastisch, onder andere de Oude Stoep. En ook bij De Walrus en Fire Café kwamen wij veel. Toch wel een rijtje gouden oude hotspots! Nog steeds vind ik dit de gezelligste plekken,” vertelt ze. “Nu zijn Pecorino en Het Wapen ook bij het lijstje gekomen. Allemaal plekken waar ik met vrienden en familie nog steeds graag kom.”

Familie en vrienden zijn voor Bertrie van onschatbare waarde. De banden die ze in die tijd heeft gesmeed, zijn nog steeds even sterk. “Ik kom graag terug naar Leeuwarden voor etentjes en gezelligheid. Vrienden die ik in die periode heb gemaakt zijn voor altijd. Die vriendschappen zijn heel hecht, en dat is voor het leven. Misschien wel een compliment aan Friesland: vriendschappen die hier vroeger zijn gesmeed blijven voor eeuwig. Heb ik een etentje in Leeuwarden met vriendinnen, dan moet ik soms me er wel even toe zetten. Tegelijkertijd denk ik dan; het is ‘maar’ anderhalf uur rijden. En zo gezellig, dus het helemaal waard. Het voelt dan ook echt wel als thuiskomen.”

Carrièrepad

Haar carrière bracht haar naar het westen van het land, waar ze haar plek vond in de televisiewereld. Samen met haar vriend geniet ze van hun fijne huis en leven. Maar het idee om ooit terug te keren naar haar roots sluit ze niet uit. “Het moet alleen passen bij onze carrière, want die is mij ook heel dierbaar. Maar hier in Leeuwarden liggen toch mijn roots. Ik ben naar het westen verhuisd omdat dit toch wel de plek is waar je moet zijn voor de televisiewereld. Maar ik merk ook dat mijn vriend het fijn vindt om naar Friesland te komen. Wie weet, ooit!”

Ooit kom ik thuis

Naast dat Bertrie te zien is op tv, op het podium en nu ook op de schaatsen voor De Tocht, zingt zij natuurlijk ook. Voorheen alleen in musicals, maar nu ook in haar nieuwe single! “Ik heb mijn eerste single uitgebracht: ‘Ooit kom ik thuis’. Het gaat over het fijne van weg zijn, maar ook het verlangen naar thuiskomen. Het nummer kan voor iedereen iets anders betekenen, het kan om een plek gaan, maar het heeft voor mij een diepere lading dan dat. Of ik het spannend vond? Voor mezelf vond ik het niet spannend, wel was ik nerveus wat mijn omgeving en de buitenwereld ervan zou vinden. Terwijl ik mij normaal gesproken daar eigenlijk nooit zoveel van aantrek. Maar nu bracht ik mijn gevoel ook echt naar buiten en wordt het redelijk kwetsbaar. Het is trouwens een grappig verhaal hoe dit gelopen is. Jan Tekstra kende ik al. Hij is onder andere tekstschrijver, acteur en fantastische muzikant. Altijd dacht ik: als ik een single ga uitbrengen, dan met hem. Toeval wil dat we beide in de Tocht spelen, dus ik kwam hem tegen op de schaatsbaan. We kletsten over dat we toch nog eens een nummer moesten uitbrengen. Hier had ik al sterke ideeën over. Hij heeft mijn gevoelens en gedachten perfect onder woorden weten te brengen in het lied. Vrij snel was het nummer klaar, dus alles klopte ook gewoon. Dan lijkt het toch weer alsof het zo moet zijn en alsof de cirkel weer helemaal rond is!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *