Het energielabel

van wassen neus naar speerpunt

ENERGIELABEL – EEN STUKJE HISTORIE

Het is al sinds 2015 verplicht om bij de verkoop van een woning een energielabel te overhandigen aan de koper(s). Eerst kon dit met een online-label, een eenvoudigere versie van het uitgebreidere energielabel. Er hoefde niemand langs te komen en u kon zelf een aantal kenmerken van uw woning invullen. Dit was geen waterdicht systeem: er konden gemakkelijk (wel of niet opzettelijk) fouten worden gemaakt. Nederland was het enige land met een dergelijk systeem, wat tegen de Europese normen inging. Daarom werd het “echte” energielabel in 2021 verplicht. Hiervoor komt er iemand langs die aan de hand van de opname het label voor de woning opstelt. Al bij de aanbieding van de woning moet het label aanwezig zijn en vermeld worden, waardoor het al meer betekenis kreeg.

ENERGIELABEL STEEDS BELANGRIJKER

Meer belang kreeg het label toen de energieprijzen de pan uitrezen. Als makelaar merken wij dit sindsdien duidelijk. Kijkers vragen steeds gerichter naar het energieverbruik en de mogelijkheden van verduurzaming. Ook bij een taxatie zien we steeds vaker dat er geïnvesteerd is of wordt in de duurzaamheid van een woning. Verduurzaming heeft een positieve invloed op de waarde van uw woning, bespaart geld op de energielasten en is goed voor het milieu.

Nog belangrijker wordt het energielabel in 2024. Vanaf 1 januari is de hoogte van uw woningfinanciering namelijk ook afhankelijk van het energielabel van uw woning. Hoe groener je energielabel, hoe hoger je hypotheek. Voor een energiezuinige woning kun je meer lenen omdat de energielasten ook lager zijn. Zelfs voor woningen met een F- of G-label zijn er mogelijkheden.

EXTRA FINANCIËLE RUIMTE OM TE VERDUURZAMEN

Het positieve is dat woningkopers meer financiële ruimte krijgen als ze hun woning verduurzamen. Tot nu toe kon je ongeacht het energielabel van je woning bij de meeste geldverstrekkers € 9.000,- extra lenen voor verduurzaming. Die regeling vervalt en daarvoor in de plaats komt een regeling die rekening houdt met het energielabel van de gekochte woning. Daarbij geldt: hoe lager het energielabel, hoe meer extra leenruimte je krijgt. Bij een woning met een E-, F- of G-label kun je € 20.000,- meer lenen als je dat bedrag gebruikt voor het verduurzamen van je woning. Bij een woning met een C- of D-label kun je € 15.000,- extra lenen om te verduurzamen en bij de labels A+++, A++, A+, A of B kun je € 10.000,- extra lenen.

Een oudere woning opknappen en verduurzamen wordt dus gestimuleerd. Een verduurzaamde woning leidt tot een lagere energierekening, is comfortabeler om in te wonen en verhoogt de waarde van de woning.

www.factornoord.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *