Onder de Kelders 2.0: verbinding in je ‘eigen’ huiskamer

Je bent er vast en zeker al eens langsgefietst, langsgelopen of langsgereden: restaurant Onder de Kelders! Het kenmerkende terras aan het water zorgt voor heel wat bekijks. Ben je er al eens binnen geweest? Nee? Dan is dit het goede moment!

Het restaurant heeft sinds oktober nieuwe eigenaren: Marianne en haar partner! “Ik heb vroeger ook in de horeca gewerkt, maar na tien jaar een andere richting gekozen en zo in de hulpverlening beland”, vertelt Marianne.

Dat wil niet zeggen dat het horecaleven niet bleef kriebelen: in tegendeel zelfs! Toen Onder de Kelders op hun pad kwam, is het duo er gelijk voor gegaan. Sinds half november is het restaurant geopend. Wel had Marianne haar eigen coachingpraktijk, dus wilde ze beide sectoren combineren.

Onder de kelders 2.0

Hoe dat is gegaan, vertellen we zo. Eerst even naar ‘Onder de Kelders 2.0’, zoals het restaurant liefkozend wordt genoemd door Marianne. Het hele restaurant is namelijk aangepast! Het terras aan het water heeft twintig loungebanken met terrasverwarmers. Ook het interieur heeft een opknapbeurt gekregen.

“Ik wilde heel graag het huiskamereffect creëren”, legt Marianne uit. Dat betekent dat alles volledig is gerestyled en gemoderniseerd. “Gezellig, warm en knus! We hebben een mooie loungehoek gecreëerd en de bar werd bijvoorbeeld niet gebruikt. Die hebben wij nu een heel mooi plekje gegeven. We wilden echt die loungestijl, lekker lowkey.”

Shared dining

Bij het restaurant wordt nu de nadruk gelegd op het idee van shared dining. De naam zegt het eigenlijk al: je deelt je diner. Met planken van een meter lang vol vleesgerechten, visgerechten of vegetarische gerechten kun je samen (of met een hele groep) genieten van de heerlijkste gerechtjes.

“Het klinkt misschien een beetje gek,” vertelt Marianne lachend “maar hiermee wil ik een stukje verbinding, warmte en gezelligheid creëren! Ik geloof dat eten verbindt. Op een grote barbecue, die hier elke dag aanstaat, wordt het eten bereid en aan tafel wordt het gesneden door de kok. De plank is voldoende voor een diner en biedt voor ieder wat wils.”

Lees je dit nou en denk je ‘Ja, maar: ik wil graag van alles wat.’? Nou: dat is natuurlijk ook gewoon mogelijk! “Als jij met iemand komt eten en jij wilt vlees en je gezelschap wil vis, wordt de plank mooi gemixt”, legt Marianne uit. “En als er in een groep een paar vegetariërs zijn, wordt er ook gezorgd dat iedereen iets heeft.”

Begeleiden van jongeren

Oké, even terug naar het stukje hulpverlening. Bij Onder de Kelders komen twee of drie plaatsen voor jongeren die een stukje begeleiding nodig hebben, om welke reden dan ook. Bij het restaurant wordt werken en leren dan gecombineerd en de jongeren worden door Marianne begeleid.

Vanaf januari komt er bijvoorbeeld een jongen bij Onder de Kelders in dienst die alles rondom structuur komt leren. “Bij ons kan hij zich ontwikkelen en is er ruimte voor hem om alles op zijn eigen tempo te doen.”

En als we toch vooruit aan het kijken zijn: Onder de Kelders biedt ook een mooie kerstactie voor gezinnen die om welke reden dan ook niet uit eten kunnen. “Na de overname hadden we hier zoveel servies staan waar we niets mee konden”, vertelt Marianne.

“Het grootste deel hebben we aan het Leger des Heils gegeven, op veertig borden na. Met kerst gaan we die borden gebruiken voor gezinnen die om welke reden dan ook niet uit eten kunnen. Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis, bijvoorbeeld. We moeten nu de hele tijd afstand van elkaar houden, maar ik ben juist iemand van de verbinding. En als wij iemand een kerstdiner cadeau kunnen doen: heel mooi en heel graag.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *