Nog steeds discussie over ruimere openingstijden

De winkeltijden worden verruimd, de gemeenteraad in Leeuwarden is gesplit. Wat eerst een goed idee leek, mondt uit in een politiek debat. 

De ‘harmonisatie winkeltijden’ zoals de verruiming officieel heet brengt veel discussies met zich mee. Zo is Serge Hollander de VVD fractievoorzitter en consultant een uitgesproken voorstander, Linda Slachter PvdA-raadslid is juist tegen. Maar de PvdA is verdeeld, sommige zijn voor en andere zijn tegen. 

De winkels in Leeuwarden zijn nu op zondagochtend nog gesloten en ‘s avonds om tien uur moet elke winkel de deuren sluiten. Het college wil de mogelijkheid bieden dat alle winkels van maandag tot en met zondag van zes uur ‘s ochtends tot middernacht open zijn. Op eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag mogen er geen winkels open zijn.

Niet alle ondernemers zijn voor de verruiming maar winkels zoals de HEMA, de Zara en de Kruidvat zullen wel gebruik gaan maken van de verruiming. Daar werken vooral jonge mensen en uit onderzoek blijkt dat zij het lastig vinden om aan te geven dat ze niet kunnen werken op zondagen of tot heel laat. Of meer openingsuren echt leidt tot meer opbrengsten, daar bestaan nog twijfels over. Meer kunnen kopen leidt niet per definitie tot meer kopen volgens Slagter. 

De raad zou op 22 januari een besluit nemen over de winkeltijden, maar door de verdeeldheid binnen de raad lijkt het erop dat er nog meer debat nodig is om een besluit te nemen. Wat is jouw mening in deze discussie, winkels langer open of niet?

1 Reactie to “Nog steeds discussie over ruimere openingstijden”

  1. Laten zoals het is. Het creëert geen nieuwe werkgelegenheid. Eventueel kun je beperkt ontheffing verlenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *