Mies: een (thuis)ervaring in de gastronomie

Ben jij toe aan een culinair avondje? In plaats van naar een restaurant te gaan, kun je ook Mies inhuren! Op deze manier maak je kennis met de gastronomische keuken. Of je nu interesse hebt in een workshop, cateringdienst of privé-chef: de culinaire expertise van het team van Mies vind je altijd en overal terug.

Mies is het bedrijf van de zevenentwintigjarige Micha die tegelijkertijd (samen met Ids) het gezicht van het bedrijf vormt. Mies heeft gewerkt in Nederlandse toprestaurants, waaronder De Librije en Landgoed Lauswolt. Ids heeft ervaring in de bediening en als sommelier, en heeft onder andere gewerkt bij Landgoed Lauswolt en voor het Hilton op de Seychellen.

Tijdens het werk voor Lauswolt heeft het duo elkaar leren kennen. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ik ben tijdens de coronaperiode uit verveling bij mensen gaan koken”, vertelt Micha. “En tijdens een catering in België ben ik met hem mee gegaan, en ik was op slag verliefd op het werk”, voegt Ids toe.

Binnen een korte periode is Mies gegroeid tot een groot bedrijf. “We verzorgden uiteindelijk maar liefst dertig caterings in een paar weken. Ik besteedde er meer tijd aan dan aan mijn werk. En ik merkte dat ik dit veel leuker vond dan werken voor een baas. Daarom heb ik uiteindelijk hiervoor gekozen”, vertelt Micha. “Van september tot november hebben we 32 caterings gedaan. En in december hebben we al 28 in één maand! Met januari erbij gaan we al gauw richting de tweehonderd caterings.”

Thuis gastronomisch genieten

Voor eigenlijk elke gelegenheid kun je Mies inhuren. Bij speciale gelegenheden of evenementen, bijvoorbeeld. Maar ‘gewoon’ thuis van de gastronomische keuken genieten is ook een optie! Wanneer je Micha en Ids bij jou thuis ontvangt, zorgen zij dat het je aan niets ontbreekt.

Bij jou thuis wordt er namelijk een compleet restaurant opgebouwd. Van tevoren wordt er een aantal dingen afgesproken. Wat je wel en niet lust, bijvoorbeeld. Maar ook hoeveel gangen je wilt en of er sprake is van allergieën.

Seizoensgebonden menu

Het menu wordt gebaseerd op het seizoen waarin je Mies inhuurt. “Wanneer wij een menu samenstellen, focussen wij ons op de producten van het seizoen”, vertelt Micha. “En tijdens het gebruiken van de producten, gebruiken we ook echt zo veel mogelijk. Zo hoeven we ook zo weinig mogelijk weg te gooien. Daarnaast hebben wij een aantal gerechten die we vaak gebruiken, omdat ze erg lekker zijn.”

Na het samenstellen van het menu worden de gerechten doorgestuurd naar Ids, die de wijnen uitkiest. “Wanneer we op locatie zijn, zet ik alles klaar in de keuken en zorgt Ids voor de aankleding van de tafel”, vertelt Micha. “Die totaalbeleving verzorgen, vind ik het mooiste aan alles”, vervolgt Ids stralend.

“Ik vind het heel mooi om bij mensen aan te voelen wat ze willen en daarop in te spelen. De ene gast vindt het fijn wanneer je op de achtergrond bedient, de ander houdt van wat grapjes en jouw aanwezigheid. Zo is het ook bij mensen thuis. Waar de een ons alle ruimte in de keuken geeft, vind de ander het bijvoorbeeld echt heel erg spannend dat jij in hun domein komt. Het totaalplaatje is belangrijk. En wanneer je een gerecht op een leuke manier op tafel zet, gecombineerd met een goed glas wijn en mooi servies? Dat maakt het natuurlijk ook helemaal af.”

Het duo weet nooit hoe ze worden ontvangen, geven ze toe. En dat maakt het werk juist zo leuk. “Zo kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat je iets hebt voorbereid en je ineens informatie krijgt over nieuwe allergieën”, vertelt Micha. “Die uitdaging en die creativiteit vind ik echt heel erg leuk. Ik hou er ook wel van, van die uitdaging. Ik presteer ook goed onder druk.”

Toekomstplannen

In december hebben Micha en Ids het al erg druk met de caterings, maar dit is nog niet alles. Aan het randje van Leeuwarden wordt namelijk een grote voorbereidingskeuken gebouwd, zodat Mies nog vaker ingezet kan worden. “We zouden het echt fantastisch vinden als we elke dag caterings kunnen doen en bij mensen langs kunnen gaan”, vertelt Ids.

“We hebben zeker nog dromen”, vult Micha aan. “Een eigen restaurant op hoog niveau zou ik bijvoorbeeld fantastisch vinden. Maar op dit moment is dat moeilijk te bereiken. Vind bijvoorbeeld maar eens personeel. Ooit komt dat nog. Eerst gaan we ons verder focussen op de caterings.”

Mies inhuren? Dat kan! Er is voor ieder budget en elk evenement wel iets mogelijk. Neem voor meer informatie gerust contact op via 06 25 38 60 83 of m.ichavdveen@hotmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *