Met deze tips koop jij je droomhuis!

Duinstra Makelaars adviseert: 10 aankooptips voor het aanschaffen van jouw droomhuis.

1. Zoektocht naar jouw ideale betaalbare woning
Voor je start met het zoeken naar een droomhuis, is het verstan- dig eerst een gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur. Deze vertelt je precies wat de financiële mogelijkheden zijn. 

2. Maak een wishlist 
Breng samen met partner of huisgenoten, je eisen en wensen voor een koophuis in kaart. Oriënteer je door meerdere huizen te bekijken en streep af wat je wel en niet prettig vindt. 

3. Denk aan voorzieningen
Welke voorzieningen zijn voor jou een pre? De super- markt, een basisschool? Vind je het niet erg om een stukje te rijden of loop je liever snel heen en weer naar de supermarkt? Zet jouw wensen op een rij. 

4. Ga voor jouw droomhuis 
Neem niet genoegen met minder dan de eisen waaraan jouw ideale woning moet voldoen, het kost misschien wat meer tijd, maar uiteindelijk ben je wel 100% zeker van de woning. 

5. Liefde op het derde gezicht 
Bekijk het huis vaker dan twee keer voor je overstag gaat, want eenmaal op die roze wolk is het belangrijk dat je je realiseert dat je de hoofdprijs niet hoeft te betalen en kritisch blijft kijken. 

6. Voorkom nachtmerries 
Verborgen gebreken zijn het allerlaatste waarop je zit te wachten wanneer je een huis gekocht hebt. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren waardoor onvoorziene problemen als betonrot, hout- worm en lekkage jou bespaard blijven. 

7. Maandelijkse kosten 
Kijk naar jezelf en naar jouw levensstijl. Houd je van meerdere vakanties per jaar, van regelmatig uit eten of bespaar je lie- ver zoveel mogelijk? Houd rekening met jouw leefwijze en leen dus niet per definitie het maximale dat mogelijk is. 

8. Maximaal bod
Bedenk voor jezelf een maximaal bedrag dat je wilt bieden en dat past bij de waarde van het huis. 

9. Een goede buur is beter …
Heb je een woning gevonden die voldoet aan jouw eisen en wensen? Dan is de volgende stap research. En wel in de buurt. Maak een rondje en stel wat vragen. Zo kom je er snel achter of deze buurt bij je past of niet. 

10. Haal het onderste uit de kan
Je wilt een woning het liefst naar waarde kopen, daarom is het belangrijk dat je scherp onderhandelt. Vind je dit lastig? Vraag om advies van de makelaar. 

Tekst: Rixt Hellema
Foto: Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *