Liefde voor het ambacht vertaald in unieke afstudeercollecties van 9 edelsmeden uit heel Friesland, Groningen, Overijssel en Oldenzaal

Gouden verbindingen, bodemvondsten in de vorm van antieke scherven, de vier seizoenen glansrijk vormgegeven vanuit een oude zilveren munt, het glinsterende wad verbeeld in zilver en lapis lazuli, Deense kiezels abstract verwerkt met een knipoog, verlangen en nieuwsgierigheid in rococo keramiek, hokjesdenken en tweestrijd in een strak zilveren collier, kustlijnen van Schiermonnikoog als jaarringen in zilver gefreesd. En trots zijn als een pauw zijn op een sieraadcollectie die is ontstaan door falen en spelen met edelmetaal!

Dit zijn de inspiratiebronnen van negen edelsmeden die hun smeedgeluk vonden bij de deeltijdopleiding tot edelsmid in Leeuwarden. De creatieve studenten studeren maandag 17 juni af met ieder een unieke, zelfontworpen en handgemaakte sieradencollectie. De talentvolle en eigenzinnige edelsmeden exposeren twee weken lang hun sieradencollecties in de oude metaalwerkplaats van de voormalige gevangenis waar nu Collectief Edelsmeden Leeuwarden is gehuisvest.

De focus van de opleiding ligt op het ontwikkelen van je eigen ontwerpstijl, creativiteit, technisch kunnen en kwaliteit en afwerking. Na een intensief traject van twee jaar zijn de smeedtalenten, afkomstig uit alle hoeken van Friesland, Groningen, Overijssel en zelfs Oldenzaal,
nu startklaar om een eigen atelier of edelsmederij te starten. Zowel de theorie, de basistechnieken en fijne kneepjes van het vak kregen zij wekelijks aangeleerd, door vakdocenten en gastdocenten uit de regio. Zoals fijn soldeerwerk, versieringstechnieken, graveren en werken met edelstenen. Ook ondernemerschap is onderdeel van de opleiding en de kersverse edelsmeden zijn inmiddels allemaal een eigen atelier gestart.

“Door deze opleiding heb ik een nieuw vak geleerd, een ambacht om trots op te zijn! Het heeft mij geïnspireerd om sieraden te maken met betekenis voor de drager. Sieraden met een verhaal. Van eerlijke, duurzame maar ook persoonlijke materialen”, aldus Lotte Meijnen uit Giethoorn. Ook Moni Kole (Oldenzaal) studeert af: “Heerlijk om dat wat je in je hoofd hebt, met je handen vorm te kunnen geven en te kunnen creëren. Blij worden van de vorderingen in het smeedproces, een vorm zien ontstaan, een glans of juist een ruig oppervlak. Betekenis geven aan het edelmetaal door het te vormen tot een ‘beeld’ en vervolgens met het sieraad iets kunnen betekenen voor een ander, zoals een herinnering, troost, verbinding of blijdschap.” Evelynn Lalkens uit Surhuisterveen: “Elke keer als een sieraad af is geeft het blijdschap en trots. Van tevoren denk ik dan dit gaat nooit lukken, en toch lukt het! Twee jaar geleden had ik nog nooit een sieraad gemaakt, en nu staat er een eindcollectie.” Ook Tessa Schultheiss uit Sneek deed de opleiding: “Smeden brengt mij rust en ontspanning, maar ook uitdaging en groei. Kortom, edelsmeden is voor mij een bron van creativiteit en persoonlijke voldoening! Dé manier om mijn creativiteit middels mijn handen om te zetten in iets tastbaars.”

“Als je ziet wat elke edelsmid met het vak heeft gedaan en verbeeld in deze unieke collecties dan groeit je liefde voor het ambacht edelsmeden nog meer!” aldus trotse docent edelsmeden Sanne Bergsma.

De expositie van het examenwerk van de kersverse edelsmeden is te bewonderen van dinsdag 18 juni tot en met
zaterdag 29 juni van 11:00 tot 17:00 uur in de Smederij CEL in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

De afgestudeerde edelsmeden:

Astrid Kracht, Wijnaldum – Atelier Astrid Kracht
Dineke Oosting, Groningen – Studio DinaA
Evelynn Lalkens, Surhuisterveen – Edelsmederij Glansrijk
Janneke Vellinga, Terherne – Verve Sieraden
Lotte Meijnen, Giethoorn – Edelsmederij Charlotte
Marijke van der Meulen – SKINE
Moni Kole, Oldenzaal – SPRANK
Sylvia Dortmundt, Drachten – SYR
Tessa Schultheiss, Sneek – Argentum47

www.edelsmedenleeuwarden.nl
facebook/edelsmedenleeuwarden
insta: edelsmeden_leeuwarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *