De Stroopwafelmannen: Leeuwarden’s favoriete stroopwafelmakers!

Het is lekker bij de koffie en de thee of zo uit het vuistje: een verse stroopwafel! De Stroopwafelmannen staan elke zaterdag bij ons in Leeuwarden op de markt. En ze verkopen (je verwacht het niet met zo’n naam): verse, Oudhollandse stroopwafels! Niels en Martin zijn de twee gezichten van de stroopwafelkraam.

Niels is ooit begonnen met een patatkraam bij Ultiem Buitenleven op de Planetenlaan. Naast hem stond iemand met een stroopwafelkraam, waar Niels de zaak van mocht overkopen. Martin was klant van Niels. “Als ik ooit hulp nodig had, mocht ik hem wel eens bellen”, vertelt Niels.

“Nou had ik per ongeluk een dubbele afspraak gemaakt, dus ik dacht: ‘Als Martin een dagje kan helpen, komt dat mooi uit’. Dan vertel ik hem wel hoe je stroopwafels moet bakken.” “En ik moet eerlijk zeggen: het was eigenlijk een beetje een grapje. Ik dacht: ik doe even sociaal, weet je wel?”, lacht Martin.

Maar hoe dan ook: Martin eindigde achter de stroopwafelkraam. Weliswaar zonder voorbereiding, want dat waren de mannen vergeten, maar het ging gelijk goed! De klik met de stroopwafelverkoop was er gelijk. En zo eindigde het duo samen in de stroopwafelwerkzaamheden.

Assortiment

Al snel kwam het duo erachter dat we in het noorden op weinig locaties kunnen genieten van authentieke stroopwafels. “De authentieke kramen waar vroeger iedereen de kruimels haalden? Daar zijn er nog weinig van. In Friesland eigenlijk niets. Nu verkopen we stroopwafels op meerdere markten.”

De Stroopwafelmannen zijn te vinden op de markten in Dokkum, Drachten en bij ons in Leeuwarden. Maar ook zijn ze te vinden op evenementen. Voor de evenementen hebben ze een speciale stroopwafelkraam die ze per evenement kunnen aanpassen.

Zo zorgt de kraam voor een extra stukje beleving. “Komend weekend staan we in Leeuwarden, maar ook op een BMX-evenement in Tiel. En er komt nog een Dickensfestival in Alkmaar. Voor elk evenement wordt onze kraam aangepast”, vertelt Martin.

Handgemaakt, met een drupje liefde

En de stroopwafels van De Stroopwafelmannen? Die worden natuurlijk handgemaakt. Dat is overigens ook het verschil met de stroopwafels die je in de supermarkt haalt. Waar de supermarktstroopwafels machinaal worden gemaakt, voegt het duo nog een vleugje liefde aan hun lekkernijen toe.

“Alles wordt door ons met de hand gemaakt. En er kan eens een donker stukje in zitten. Of een drupje meer of minder stroop”, vertelt Martin. “En in de supermarkt gebruiken ze natuurlijk de allergoedkoopste ingrediënten. Wij hebben de échte roomboter. En geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen. Alles is vers.”

Wat De Stroopwafelmannen dan precies maken? Stroopwafels, natuurlijk! Je koopt hier stroopwafels voor een eerlijke prijs. Dit doe je per versgebakken stroopwafel, of in een pakje van tien stuks. Tijdens het maakproces gaat er ook wel iets verkeerd, dus de stroopwafelkruimels in een emmer horen ook in het assortiment.

“We hebben vroeger ook de strooplolly’s gehad. Dat zijn lolly’s, gemaakt van stroop, in de vorm van een stroopwafel. En die willen we weer terugbrengen in het assortiment!”, vertelt Niels. “En daarnaast hebben we ook de stroopwafellikeur, een likeur met de smaak van de stroopwafel. Maar: die is alleen op bestelling te verkrijgen”, voegt Martin er aan toe.

HERKEND WORDEN

Ook in hun privéleven merken beide mannen een beetje het succes van hun stroopwafelkraam. “Ondertussen worden we af en toe zelfs herkend”, lacht Niels. “Ja! Door kassières, bijvoorbeeld. Dat had ik vandeweek nog”, voegt Martin er lachend aan toe.

“Maar ook de mensen van de Pearl. We staan er tegenover en zij komen ook vaak bij ons langs. Wanneer we ze in de stad tegenkomen, herkennen zij ons ook”, vervolgt Martin. “Maar dat klantencontact is ook het ding waar wij het voor doen. Dat ouwehoeren met de mensen, en de gezelligheid. Op de markt hebben mensen de tijd.”

Toekomstplannen voor De Stroopwafelmannen zijn er zelfs genoeg. “Op evenementen bieden we ook Oudhollands snoepgoed aan. Dan brengen we de oude producten weer onder de aandacht. We zijn echt een trekpleister, want mensen komen echt af op onze geur”, vertelt Martin.

“Sterker nog: we krijgen ontzettend vaak te horen dat ze ons aan de andere kant van de Nieuwestad al kunnen ruiken. Sommige mensen komen wekelijks bij ons terug om iets te kopen en een praatje te houden. Dat is écht super”, sluit het duo tevreden af.

Zin in een stroopwafel? Je vindt de stroopwafelmannen wekelijks op de zaterdagmarkt in onze mooie binnenstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *