Leeuwarder Tip: Stichting Praamvaren

Wanneer de buitentemperatuur richting de dubbele cijfers kruipt, is het heerlijk om af te koelen op het water. Daar zijn de rondvaarten van Stichting Praamvaren perfect voor! Daarom geven wij vandaag als tip: ontdek onze mooie stad eens vanaf het water.

Stichting Praamvaren wordt gerund door ruim tachtig(!) vrijwilligers en verzorgt elk jaar weer leuke en interessante rondvaarten door de Leeuwarder grachten. Op- en afstappen doe je op de Nieuwestad en vanaf daar vaar je verschillende routes.

Prinsentuinroute

Kies bijvoorbeeld voor de klassieke Prinsentuinroute. De route begint met een verhaal over het ontstaan van Leeuwarden en voert je door de nauwe grachten langs veel monumentale panden.

Vervolgens ga je via het Naauw, de Kelders en de Voorstreek naar het Hoeksterend. Na een prachtige rondvaart kom je in de Prinsentuin om vervolgens via het Schavernek de oude binnenstad weer in te varen.

Blokhuispoortroute

Een tweede opties is de Blokhuispoortroute. Die route voert je langs het minder bekende oostelijke deel van Leeuwarden en heeft (hoe kan het ook anders met die naam) de Blokhuispoort als kenmerkend punt. Je leert veel over de geschiedenis van de oude binnenstad, maar ook over de boeiende geschiedenis van de Blokhuispoort. Die staat vol met illustere boeven en spectaculaire ontsnappingen.

Is kiezen toch een beetje lastig? Ga dan voor de ‘8’ van Leeuwarden-route. Dit is een combinatie van de Prinsentuin- en de Blokhuispoortroute en geeft je een mooie mix van allebei.

Nieuwe route

Leuk om te weten: op het moment van schrijven is Stichting Praamvaren bezig met het uitwerken van de nieuwe route ‘Om de Noord’! Van het opstappunt op de Nieuwestad vaar je de Elfstedenroute langs de bekende Tegeltjesbrug en weer terug naar de Leeuwarder binnenstad.

Check voor alle prijzen en arrangementen de website van Stichting Praamvaren Leeuwarden. Kaartjes kopen kan, zoals gezegd in de introalinea, in de Kleine Kerkstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *