Dit is wat je moet weten over Bevrijdingsdag 2023 in Leeuwarden

Het is bijna weer tijd om de bevrijding van Nederland te vieren: Bevrijdingsdag! Dat wordt jaarlijks gevierd met livemuziek en veel gezelligheid. Met zeven area’s, het Plein van de Vrijheid en het Kinderfestival wordt het weer een heerlijk feestje. Dit is wat je moet weten over Bevrijdingsdag Fryslân.

Het thema

Het thema van dit Bevrijdingsfestival is ‘leven met oorlog’. Er is met verschillende groepen samengewerkt. Zo is de tuin van Keramiekmuseum Princessehof onderdeel van het festivalterrein waar de Human Library en Aandachtschenkerij plaatsvinden.

Rick Boon wordt de verschilmaker voor Bevrijdingsfestival Fryslân. Hij is de zoon van de onlangs overleden Canadese veteraan Art Boon en haalt voor het festival het bevrijdingsvuur uit Wageningen, samen met loopgroep Leonitas uit Leeuwarden.

In samenwerking met Historisch Centrum Leeuwarden wordt er voor de derde keer een stadswandeling door Leeuwarden opgetuigd. Veteranendag wordt voor de tweede keer op 5 mei op het Wilhelminaplein in Leeuwarden gehouden, het plein wordt daar volledig op ingericht met een grote tent en diverse legervoertuigen.

De artiesten

Verdeeld over de zeven area’s zijn in totaal zo’n vijftig acts geprogrammeerd, varierend van spoken word tot metal. De hoofdacts zijn onder andere S10, Boaz, Blanks en Broken brass. Het complete blokkenschema vind je hier.

Praktische informatie

Op vier punten kun je wandelend het festivalterrein op. De punten worden aangegeven met borden. Via de plattegrond kun je zien waar je wel of niet het terrein op kunt.

Dan de bekers: er wordt gebruik gemaakt van een herbruikbare beker. De eerste keer betaal je voor de beker en wanneer je je beker inlevert, krijg je een tikkie van een deel van het bedrag weer terug. De overgebleven vijftig cent wordt ingezet om alle achterliggende kosten als reiniging, handling, transport en jouw tikkie terug te betalen. Hiermee help je mee aan een goed milieu.

Bron foto: Bevrijdingsfestival Fryslân

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *