Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour!

Binnenkort is het de Week Zonder Afval. In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. In dit kader organiseren ze op 27 mei aanstaande Zero Waste Tours, op 40 locaties in heel Nederland. Een lokale gids laat dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. Ook in Leeuwarden is er zo’n tour gepland.

Lieneke van der Wal, tourgids van Zero Waste Tour in Leeuwarden, vindt het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. ‘Ik las over de plasticsoep en over de invloed van alle plastic vervuiling op onze aarde, in de lucht en water, en uiteindelijk ook in ons lichaam. Door minder plastic afval thuis te maken kan ik zelf een steentje bijdragen’, aldus van der Wal.

Waar te beginnen

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland is het hier mee eens. Pals: ‘De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.’

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. ‘Terwijl er in Leeuwarden heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje,’ zegt Lieneke van der Wal. Tijdens de Zero Waste Tour in Leeuwarden deelt ze graag haar tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen in Leeuwarden.

De Zero Waste Tour in Leeuwarden vindt plaats op zaterdag 27 mei van 10:00 – 12:00 uur. Aanmelden kan via https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *