Historisch Centrum Leeuwarden heeft nieuwe expositie: van herberg tot huiskamercafé

Als je Leeuwarden en haar inwoners écht wil leren kennen, kan je het beste een rondje langs de Leeuwarder horeca maken. Elke plek heeft namelijk een eigen sfeer en publiek waar wordt gelachen, gegeten en gedronken. Het HCL komt nu met een expositie waarin vier eeuwen horeca in Leeuwarden worden toegelicht.

Van het staankroegje van Bieneke van Cleef tot de Ossekop met Willem Annee achter de tap. Maar ook eerdere horeca gelegenheden zoals Café Blauwhuis, sociëteit Amicitia en Hotel De Phoenix komen aan bod. De eerste vermeldingen van herbergen en kroegen in deze stad dateren uit de 15de-eeuw.

Schilderijen en tekeningen

Herbergen bevonden zich daar waar reizigers de stad binnenkwamen. Al eeuwen lang zijn er vele verschillende horecagelegenheden in Leeuwarden te vinden. Er zijn ‘nette’ gelegenheden voor een rustiger publiek en intieme cafés waar vrienden samenkomen en gezellig bijpraten.

Bewonder het schilderij ‘Boerenfeest voor een herberg’ van Wigirus Vitringa uit 1699 (bruikleen Fries Museum) en andere prachtige etsen en tekeningen uit de 17deen 18de -eeuw die een beeld schetsen van herbergen uit het verleden in Leeuwarden. Maar ook onderwerpen zoals spel, drank, horeca buiten de stadsgrachten en prostitutie komen aan bod.

De nieuwe expositie is dagelijks te bezoeken tot 9 oktober 2023. Kijk voor actuele openingstijdens op de website van het HCL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *