Leeuwarden geeft minder geld uit aan cultuur dan gemiddeld

Foto: Albert Ypma

De gemeente Leeuwarden is relatief zuinig als je kijkt naar het totale bedrag wat naar de cultuur in onze stad gaat. Per persoon wordt in Leeuwarden 57 euro besteed aan cultuur, terwijl het landelijk gemiddelde 59 euro is. Sowieso scoren elf van de achttien Friese gemeenten onder het landelijk gemiddelde, waarbij De Fryske Marren echt de topper is, met maar slechts vijftien euro per inwoner wat gespendeerd wordt aan cultuur.

Na 2018, het succesvolle jaar op het gebied van cultuur vanwege Culture Hoofdstad van Europa, waren de ambities groot en was het plan om verder te blijven ontwikkelen. Maar hoe ga je dat doet als je er geen geld voor begroot en uitgeeft? In elk geval is er in 2018 incidenteel veel geld naar cultuur gaan, maar het structurele jaarlijkse bedrag, dat is niet zozeer gestegen, wat je wellicht wel zou verwachten.

Daarnaast blijft het natuurlijk zo dat gemeenten altijd keuzes moeten maken waar ze hun geld aan besteden, want geld geef je maar één keer uit. In veel gevallen betekent dit dat er bezuinigd wordt op cultuur en sport. Ook vragen festivals veel geld in de vorm van subsidies en zijn er culturele voorzieningen in Leeuwarden die financiële problemen hebben zoals Neushoorn en de Harmonie. Het blijft lastig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *