Column Richard: Terugblik

Afgelopen jaar ging weer een stuk sneller voorbij dan voorgaande jaren. Oudere mensen vertellen mij vaak dat dit elk jaar zo is. Ik vraag me dan altijd ook af of hun jaar dan ook eerder voorbij is dan mijn jaar, maar dat kan uiteraard niet. Het is het gevoel.

De redactie vroeg me om kort terug te kijken op het afgelopen jaar. Een jaar waarin onze burgemeester zijn beste besluit ooit heeft gemaakt, namelijk vertrekken. Met alle respect, aardige man, maar wat een prutser. Dat is wat ik over het algemeen hoor onder het volk. Tuurlijk zijn er altijd voor- en tegenstanders maar in dit geval hoor ik het wel heel vaak.

De talloze miljoenen van Culture Hoofdstad zijn grotendeels gewoon verprutst. Veel van dit geld is terecht gekomen in hele andere delen van het land en niet bij de bevolking van Leeuwarden. Een feestje geven van, pak ´m beet, 100 miljoen en daar goeie sier mee maken kan iedereen. Een feestje voor de linkse elite. Het feit is dat meneer de burgemeester Leeuwarden gewoon heeft achtergelaten als nog steeds één van de armste steden in Nederland.

Nee, huizen sluiten waar een paar pillen en wat drugs zijn gevonden, daar was ie goed in. Daar pak je de dader niet mee, die gaat gewoon ergens anders wonen. Maar de pandeigenaar, die vaak van niets weet, is de dupe. En dan zichzelf op de borst slaan van kijk eens hoe ik de drugscriminaliteit aanpak. Wat een lachertje. Gelukkig gaat meneer de burgemeester nu lekker z’n laatste zakken vullen in de Eerste Kamer. Ik wens hem veel geluk en hoop dat ie het daar net zo goed doet als hier in Leeuwarden. Dan komt alles vast goed.

Nu kan ik hier ook nog voormalig Leeuwarder politica Isabelle Diks gaan afzagen, maar die heeft het al moeilijk genoeg om te verklaren waarom ze gemeenschapsgeld onterecht heeft aangepakt. Ze zal wel terugkomen op het ouwe nest om hier de boel weer te verknallen, ben ik bang.

Wat was ik verheugd dat we eindelijk een burgemeester kregen die níet van de PvdA is. Weliswaar eentje van het CDA, maar verandering van spijs doet eten, zegt men altijd. En eerlijk is eerlijk, misschien is het niet verkeerd om de normen en waarden weer eens ietwat meer te hanteren volgens de tien geboden, zoals omschreven in het handboek van het CDA, namelijk de Bijbel.

Nou, na vandaag (dinsdag 17 december) mogen ze dat boek met bijbehorende geboden wel in de vuilnisbak donderen. Meneer Buma heeft voor komend jaar drie festivals geschrapt… Reden: gebrek aan politie. Meneer Buma, juist op díe festivals (dance festivals) heb je de minste politie nodig. Ik durf zelfs te beweren dat op het Tuinfeest in de Prinsentuin slechts één veldwachter zou volstaan om de orde te handhaven.

Dit kenmerkt weer de houding van de zittende elite: er wordt drugs gebruikt en dat is levensgevaarlijk dus gaan we het maar verbieden. Nee, festivals waar mensen zich volgooien met alcohol (wetenschappelijk aangetoond dat dat mínstens zo schadelijk is als drugs) en elkaar daarna strontvervelend in elkaar lopen meppen, dat moet kunnen. Triest. Want meneer Buma, neem nou van dit kroegbaaske aan dat je gezelliger kunt zitten met tien man met een pilletje op, dan met tien man met een sloot alcohol achter de kiezen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ga hier drugsgebruik niet goedpraten, maar ik heb genoeg ervaring met gebruikers van zowel alcohol als drugs, waardoor ik bovenstaande gewoon durf te zeggen. Maar ik snap het ook wel van meneer Buma. Eén van de zeven werken van barmhartigheid in de christelijke traditie zegt: Gij zult de dorstigen laven.

In die tijd waren er natuurlijk nog geen pilletjes…

Ik wil alle Leeuwarders langs deze weg veel sterkte wensen met de vertrutting van wat een Culturele Hoofdstad had moeten zijn.

Wat een gemiste kans…

Fijne Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!

1 Reactie to “Column Richard: Terugblik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *