Leeuwarden behoudt de klassieke ‘zwarte’ piet

Afgelopen week heeft de NTR besloten dat er tijdens de landelijke Sinterklaasintocht geen zwarte pieten, maar uitsluitend roetveegpieten te zien zullen zijn. Ook in het Sinterklaasjournaal kunnen we niet langer meer naar de zwart geschminkte hoofdjes kijken.

´Zeer verrassend´, zegt voorzitter Cees Anceaux, voorzitter van de Sinterklaasintocht in Leeuwarden. De organisatie in Leeuwarden had er nog niet op gerekend dat de NTR zover zou doorslaan. ´Er is natuurlijk een jarenlange discussie en wat voor soort pieten hebben we allemaal wel niet gehad. Vorig jaar was er nog een combinatie van allerlei soorten pieten.´

Het is niet dat Leeuwarden eigenwijs wil zijn en expres tegen de NTR in wil gaan. Uiteraard denken zij ook na over deze maatschappelijk kwestie, maar ze zijn nog in gesprek met betrokkenen. ´In de toekomst zullen er mogelijk andere keuzes komen, maar voor dit jaar zien wij geen reden om direct de NTR te volgen´, aldus Anceaux.

Leeuwarden is hiermee de eerste gemeente die aangeeft niet mee te gaan met het besluit van de NTR en de traditionele zwarte piet te behouden. Naast de zwarte piet en de roetveegpiet, behoren ook de gekleurde piet en de regenboogpiet tot de mogelijkheden; alles hebben we de afgelopen jaren wel voorbij zien komen. Wat is jouw mening?

79 Reacties op “Leeuwarden behoudt de klassieke ‘zwarte’ piet”

  1. Indd…Nederland met ons eigen cultuur en daar hoort zwarte Piet helemaal goed.Wij houden al genoeg rekening met andere culturen….maar hier moeten zij vanaf blijven.Top Cultuurstad Leeuwarden.

    1. Nee zwart piet blijft zwarte piet,staat het je niet aan ga je verhuizen naar een ander land ,jij hebt vroeger toen je klein was ook genoten van zwarte piet..mogen mijn kleinkinderen dat ook?

    2. Die groep mensen past zich maar aan?! Zwarte piet is traditie, ze donderen maar op naar een plek waar ze zich wel prettig voelen!

    3. Die ”groep mensen”wisten er van,want in Suriname en de Eilanden Curaçao etc wordt het óók al eeuwen gevierd,en daar mekkeren ze ook nú niet.Ook hier in Holambra SP Brasil wordt het gevierd zonder problemen…de negroos vinden het prachtig.Deze ”groep” zijn beroeps etterbakken,die òòk poen willen zien voor het slavenverleden van hun voorouders.

    4. Hou toch op en zoek even de geschiedenis van de Sint op. Wij moeten ook andere culturen en tradities maar accepteren dus accepteer ook onze cultuur en traditie.
     In Nederland is er een Sint met zwarte Piet en die traditie moeten we gewoon houden!

    5. Ik ben gekwetst dat wij als volwassen mensen tradities moeten aanpassen omdat andere mensen het niet willen begrijpen en zich er ook niet in de geschiedenis willen verdiepen.

     het is hier in NL bijna net Amerika, daar zijn een paar rel schoppers bezig om st standbeelden weg te krijgen, niet wetend dat ze ook die standbeelden kapot maken van mensen die voor de vrijheid van slaven gestreden hebben. Lees eens de geschiedenis van Sint Nicolaas, lees eens wie de zwarte pieten echt waren en waarom ze bij die blanke man bleven.

     Wie was Sinterklaas eigenlijk, wat heeft hij gedaan en waarom werdt hij heilig verklaard.

     Mijn marokaanse stagiair vroeg waarom wij zwarte piet verbannen, terwijl het Nederlands cultuur is.

   1. Nog steeds niet doordrongen van het feit dat die mensen zichzelf kwetsen met dit kwetsend te vinden! Hoe kun je jezelf gekwetst voelen bij een traditie over bevrijde slaven? Wil je dan graag slaaf blijven is de eerste vraag die daarbij omhoog komt!
    Een veel grotere groep namelijk de Nederlanders worden gekwetst als hun traditie in hun land zou moeten wijken voor het gekwetst voelen van mensen die hier niets van doen hebben!

  2. Natuurlijk moet Zwarte Piet blijven zoals hij altijd al is geweest, hoort toch bij Nederland en onze cultuur! Waarom moet alles veranderen omdat een kleine groep een andere mening heeft? Zwarte is Nederland en Nederland is Zwarte Piet!

  3. Waarom toegeven aan mensen die van andere landen komen .
   ..Waarom komen ze naar ander land.
   ..Waarom moeten wij ons plots aan hun principes aanpassen .
   Wij moeten in hun land toch ook geen wetten stellen????

  4. Zwarte Piet hoort bij het Sinterklaasfeest
   Heeft totaal niets met discriminatie te maken
   Hoop ook dat het altijd zo blijft
   Het is een traditie

 1. van een jarenlange traditie moet men afblijven. wie hier onze tradities en gewoonten niet wil accepteren en respecteren, moeten in een ander land gaan wonen

  1. Hulde aan Leeuwarden. Wij dienen historische festiviteiten te bewaren en koesteren.
   Zo jammer dat een paar “door geschoten” zoveel goeds hebben vernietigd. Door iedereen keihard, met hand en tand, te schofferen en dat zij dan ook nog platform krijgen.
   Niet bang zijn voor degelijke personen.????????‍♂️

 2. Achterlijk besluit. Blackface is een negentiende-eeuws gebruik dat niet meer kan. Dat wij daar als witte gemeenschap pas in de eenentwintigste eeuw bewust van worden, doet daar geen afbreuk aan. Je kunt wel vinden (en echt menen) dat het niet racistisch bedoeld is, het is ooit wel zo ontstaan en wordt als zodanig ervaren. Dat lijkt mij genoeg redenen om ermee te stoppen. Niet alle tradities zijn oké.

  1. Klopt dat niet alle tradities ok zijn.. Maar het gaat om kinderen hier.. Waarom moeten alle onschuldige kindertradities ten gronde gemaakt worden.. Je kunt ook op alle slakken zout leggen.. Wat is het volgende, kerst, Pasen, halloween, carnaval.. Het komt erop neer dat de kozp elke gelegenheid aanneemt om maar aandacht te krijgen.. Misschien hebben deze mensen niet de nodige onschuldige magie gehad in hun leven en zijn ze daardoor verblind door jaloezie en willen ze kinderen juist haat en verderf bijbrengen met deze acties.. Terwijl je juist de onschuld van een kind hoort te bewaren.. En wil je je mening uiten.. Prima, dat recht hebben deze mensen…. Maar niet op de dagen van optochten of bijeenkomsten van sinterklaas en zwarte pieten.. Dan ben je pas respectvol bezig..

  2. Hou toch op man…ik ben opgegroeid met surinamers die geholpen werden door hotel de bleek te mogen verblijven..en later kregen ze een huis etc etc en nee niks mis mee zij hebben zich heel goed aangepast..later bij voetbal kreeg uk een marrokaans en chinees maatje en mijn nederlandse vrienden die acvepteerden het bijan allemaal…er ging bbwel es 1tje weg daarom maar dat zijn dan geen echte maatjes al die vrienden die ik toen had heb ik nog alle nationaliteiten jongems met respect zoals ik want soort zoelt soort en dan is kleur niet meer belangrijk en ja van die maatjes zijn er ook wel een paar weggevallen maar goed dat heb je bij elke nationaliteit en dat geeft niets want iedereen maakt fouten em dat moet ook mpoi zo blijven…je gaat potverdikkie niet ff heel de Nederlandse cultuur slopen ben je nou helemaal gek geworden.
   Ik denk wel es bij mezelf wat als de tegenstanders zo door blijven slijmen bij de elite dannlukt et straks misschien ook nog en dan die waanzin dat blanke vrouwen moeten kruisen met afrikanen en weet ik wat nationaliteiten..zodat we maar 1 ras over houden europa..sjjezus wat denk je zelf niu he…laat die vroiwen ff lekker beslissen met wie zij een kins gaan nemen en dring het omze vrouwen niet af gewoon kappen met al die leugens want de meeste tegenstanders kennen de hele geschiedenis van het echte verhaal van sinterklaas niet eems ze staa nn te razen als een kip zonder kop…vorig jaar in leeuwarden stonden er maar een paar donkergekleurde mede Nederlanders bbok de kozp actie…en de rest was gewoon student en blank en er stinden wel een paar oudjes bij maar die waren niey echt heel helder want ik heb met een aantal staan praten en vondt et domme figuren stuk voor stuk..maar die mafkezen kregen gewoon €50,- PER PERSOON voor 1 kort dagje demonstreren…dat is toch van de zotte er wordt ook noges vreselijk vals gespeeld door valse demonstranten te bespelen en te betalen..hoe laf ben je dan…maar saillant detail jullie vallen door de mand door jullie eigen zeer domme acties..potverdikkie blanke onnozele mensen een beetje “zwarte piet mag niet” en no more black face…komop zeg ik ben zeer multiculti opgevoed..en in mijn vriendenkring waarin vele narionaliteiten zitten..en wilt niet niet weten wat wij tegen elkaar zeiden uit de gein…het was en is en blijft echte vriendschap op een paar rotte appels na en dan maakt de kleur gewoon lekker niets uit…wij nederlanders zijn veel en echt veelstegoed geweest en hebben abnormaal veel toegestaan..veelsteveel en daarom wordt nu geprobeerd alles kapot te maken…
   Maar eh kan je rekenen? REKEN er dan maar niet op…gaat echt niet gebeuren…maar ik zal jou dit vertellen als tolerante medeNederlander…jullie kunnen beter stoppen onze cultuur kapot te maken want anders krijgen jullie echt problemen en dat is geen dreigement maar een belofte…want we worden gedwongen op drze manier…ik bedoel als wij hetzelfde gingen doen in jullie geboorteland..wat zou jij dan zeggen? Dat antwoord is niet heel moeilijk te raden…gewoon niet aan een ander zijn cultuur komen dan heb je als je je verders gedraagt geen problemen.

  3. Blacface is een Amerikaans begrip. Wij noemen het schminken. Net zoals Black Pete niet zwarte piet is. Black Pete is het schandknaapjes van de KKK en zwarte Piet is momenteel een kindervriend die veel plezier brengt. Dus mooi wegwezen met die over politieke correctheid en laat ons lekker onze tradities behouden.

 3. maakt me geen moer uit hoe die pieten er uitzien, zwart, roetveeg of geel met roze stippen, als de kinderen maar een sinterklaasavond krijgen waar ze met plezier op terug kijken. wij ouders, opa’s en oma’s hebben het er moeilijker mee dan onze kinderen/kleinkinderen dus doe wat voor de kinderen het beste/leukste is

 4. Fantastisch dat Leeuwarden de traditionele waarden en gebruiken handhaaft! Zwarte Piet heeft helemaal niets met racisme te maken. Sinterklaas is een mooi Nederlands kinderfeest en dat moet zo blijven. De intocht in Leeuwarden is één grote happening, Complimenten aan de organisatie, wat een stadspromotie!

 5. Wij willen alleen zwarte piet…
  Ik kan mijn kinderen niet vertellen dat vrienden van ons zwarte piet zijn ..
  Het hoort zo en moet zo blijven ?????

 6. goede zaak dat zwarte piet blijft nederlandse traditie is al honderden jaren zo mensen niet mee eens zijn pech dan

 7. Stukje traditionele traditie moet je niet verloren laten gaan. Zwarte piet heeft niks met discriminatie te maken ffff is een kinder feest en laten wij die nou gewoon oude wets leuk houden

 8. Helemaal mee eens het loopt de spuigaten uit in Nederland nu ook alweer geouwehoer rondom de Gouden Koets
  Nederland is zieker geworden met alle niet blanken die hier ons geld opmaken ect .

 9. Kozp is een opruiende organisatie, welke de connecties en financiën hebben om een kinderfeest welke behoort tot cultureel erfgoed van Nederland ten gronde te maken.. Het is van de zotte dat deze mensen worden toegestaan tijdens optochten met haatdragende uitingen naar mensen en kinderen welke proberen te genieten van deze magische optreden.. De kinderwensen worden deze dagen vervuld. De kinderen genieten hiervan en dat is het allerbelangrijkste.. Laten ze druk maken om andere dingen en niet om zwarte Piet

 10. Tot op heden heeft dat kleine groepje zielepieten het toch voor elkaar gekregen dat heel Nederland op zijn kop staat, de NPO is al bezweken Zutphen laten ze al geen zwarte pieten meer zien.
  Wat wij moeten doen is zoveel mogelijk als zwarte Piet verkleed gaan op elke intocht van Sinterklaas

 11. Natuurlijk is Zwarte Piet zwart. Complimenten voor Leeuwarden dat ze niet zwichten voor de onzin die KOZP wil opdringen.

 12. Zwarte Piet is zwart vanwege de herkenbaarheid. Zwarte Piet is gekleedt in het kostuum van de Vaticaanse Zwitserse wacht. Zwarte Piet heeft niets te maken met de Amerikaanse Black face. Black face is een karikatuur op de Afro-Amerikaanse slaaf. KickOutZwartePiet figuren behandelen voor minderwaardigheidscomplex aangezien op de Antillen gewoon Sinterklaas en zwarte Piet bestaat.

 13. Oef gelokkich…..ik wie al bang dat se yn Liwadden ek al swichte soene foar dy idioaten , opruiers en zielepieten der yn it gewest Holland , swarte pyt bliuwt moai swart hjir yn it Heitelan , net buge net barste fergeme!

 14. alleen zwarte pieten ook geen regenboog en andere pieten, traditie net als moorkoppen, zigeunersaus etc, niet zwichten voor een minderheid met lange tenen.

 15. Nog steeds , aan een aantal reacties t zien, dringt het niet door hoe een groep in onze maatschappij beledigd, cq gediscrimineerd wordt. We houden lekker vast aan onze ikjes..he? Kinderen maakt eht geen lor uit welke kleur, maar volwassenen: huil huil, blijf van onze cultuur af… Te triest voor woorden dit

  1. Rot lekker op naar een ander land joh mongool!!
   Laat onze kids gewoon genieten van dit kinderfeest!
   Jij nooit wat gekregen zeker?! Met je kut discriminatie…. voor diegene die niet tegen onze nl cultuur/tradities kunnen…. lekker oprotten naar je eige land?

 16. De traditie van zwarte piet handhaven. Het moet niet gekker worden. Mensen voelen zich tegenwoordig om van alles gekwetst, maar gekwetst voelen betekent nog niet dat je gelijk hebt. Niet aanstellen doorgaan met de traditie.

 17. Natuurlijk moet Zwarte Piet blijven zoals hij altijd al is geweest, hoort toch bij Nederland en onze cultuur! Waarom moet alles veranderen omdat een kleine groep een andere mening heeft? Zwarte Piet is Nederland en Nederland is Zwarte Piet!

 18. Het was vroeger niet racistisch en nu ook niet ,ben 20 jaar palingroker geweest . Als ik de schoorsteen moest schoonmaken was ik volledig zwart door het roet.

 19. Wat onze voorouders heb gedaan hoef wij niet voor bloeden. En in Suriname en Antilliaanse lacht de Nederlandse volk uit. En die zegt zelf zwarte Piet hoor bij j de kinderfeest. Sint zonder zwarte Piet of de paard is geen sinterklaas.

 20. He he eindelijk een goed besluit. Het is het KINDERFEEST VAN ONS NEDERLAND en daar mag geen enkel volwasse mens aan tornen. Er wordt niets misdaan. waar zijn we toch mee bezig. Laten we toch
  iedereen respecteren en als mensen uit een andere cultuur die ons land uit kiesen om te wonen en te leven hun aanpassen.

 21. Poe poe….kom eens met een gegronde reden en niet zo’n slap aftreksel wat elke akwalsi aanhanger roept…. slappe zak dat je dur bent

 22. Nederland is over het algemeen een tolerant land. De Moskee staat 1000 meter van de gereformeerde kerk, de loempia kraam staat naast de friettent, kindjes in alle kleuren spelen gewoon samen, De kebab wordt door iedereen omarmt, net als Chinees eten. Mensen, maak er een feest van , met rode, paarse, witte, gele ,groene en óók zwarte pieten, Zoals Nederland is: gekleurd! Noem Zwarte Piet gewoon Piet Kinderen zien het verschil niet. Er zijn toch wel ergere dingen om je zo druk over te maken.

 23. Zwarte piet of bruin dat kan nog. Maar wafelpiet roetveegpiet of regenboogpiet slaat helemaal nergens op
  De piet moet onherkenbaar blijven voor bekenden.
  Anders is de hele traditie niks meer waard.
  Die paar mensen die er problemen .mee hebben bepalen voor al die andere miljoenen wat er moet gebeuren.
  De wereld op zijn kop.

 24. Naar mijn mening moet de politiek wegblijven om sturing te geven aan de inhoud van een volksfeest. Laat dat aan de samenleving over. In dit voorbeeld: laat een organisatie die een traditionele Piet wil in zijn waarde. Hetzelfde voor mensen die een andere invulling wil. Laten deze mensen zich verenigen en zelf een feest organiseren zoals zij willen. En maak er geen doel van om een ander zijn invulling te verzieken en kapot te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *