Iedere woensdag live gestreamd: IepenUp Live

Iedere woensdag vaste prik in De Backstage: Iepenup Live. Het programma waar alles besproken mag én kan worden, komt tot stand door de nauwe samenwerking tussen Iepenup, Omrop Fryslan en Neushoorn. Antsje van der Zee zit in de redactie en verzorgt tevens de productie van het programma. We spreken met haar over het ontstaan, de uiteenlopende onderwerpen en de toekomst van het programma.

Kun je in het kort vertellen hoe IepenUp is ontstaan en wat jouw rol is?

‘IepenUp is ontstaan vanuit Culturele Hoofdstad, omdat er binnen het programma behoefte was aan een plek voor discussie; een plek waar men op en met elkaar kan praten over thema’s als vrijheid, democratie en diversiteit. IepenUp Live is daar onderdeel van. Vóór 2019 werkte ik als productiecoordinator bij Culturele Hoofdstad en was ik zijdelings betrokken bij IepenUp. Dit programmadeel ging mij erg aan het hart en toen 2018 erop zat, vroeg Jacco de Boer mij om bij het IepenUp-team te komen. Het bleek namelijk zo’n succes dat het in 2019 voortgezet werd. Inmiddels ben ik onderdeel van het redactieteam en doe ik ook de productie van de uitzendingen.

Waarom is er voor de uitzendingen voor De Backstage in Neushoorn gekozen?

Neushoorn is een plek waar iedereen komt; van jong tot oud. Het is heel laagdrempelig. Bovendien heeft De Backstage het open karakter dat goed past bij waar IepenUp voor staat: de openheid voor alles en iedereen. En dat in combinatie met de popcultuur en de organisatie van Neushoorn, maakt het tot een perfecte match.

Van metal tot flomke, van communisme tot integratie. Hoe kiezen jullie de onderwerpen voor de uitzendingen?

‘Voorop staat dat we, zoals de naam al doet vermoeden, open staan voor alles. We proberen zoveel mogelijk mensen aan te spreken, maar willen ook mensen in contact brengen met thema’s waar ze in het dagelijks leven niet direct mee in aanraking komen. IepenUp Live is juist de plek om op je gemak er vragen over te stellen. Verder vinden we het belangrijk om de verschillende standpunten en meningen van een thema te belichten. Om genoeg gastsprekers te krijgen en alles te regelen, plannen we altijd het seizoen vooruit. Natuurlijk is er ruimte voor actualiteit. Tijdens onze wekelijkse redactievergadering brainstormen we over de onderwerpen die we aan de kaak willen stellen en wat er op dit moment actueel is in Leeuwarden, Friesland, Nederland of Europa.’

En de invulling van de uitzendingen?

‘Dat proberen we iedere week weer een beetje anders te doen, zodat het voor iedereen interessant blijft. De ene keer kan het in de vorm van een powercollege, de andere keer van een column. Welk hebben we iedere week muziek en een dichter. In de toekomst hoop ik dat we meer theater in kunnen brengen. Daar ligt mijn achtergrond en ik vind theater een hele goede vorm om mensen aan het denken te zetten en onderwerpen op een andere manier te belichten.’

In 2019 blijven we praten over onderwerpen die er toe doen. Wat zijn de toekomstplannen voor IepenUp Live?

We zijn afhankelijk van financiering, dus we hopen dat we komend jaar door kunnen gaan. Maar het liefst de komende vier jaar. Daar maken we ons hard voor. Het is belangrijk dat IepenUp in Leeuwarden en in Friesland blijft. Een plek voor reflectie, gesprek en ontmoeting is altijd belangrijk.

IepenUp Live is iedere woensdag vanaf 19.30u in Neushoorn. De uitzending is vanaf 20.00u te volgen via omropfryslan.nl.  

Foto: Facebook IepenUp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *