Kunst aan het woord: Jamilla Beukema

Jamilla Beukema/ 29 jaar, geboren in Leeuwarden/illustrator en docent beeldende kunst/samenwonend

WAAR MOETEN WIJ JOU VAN KENNEN?
“Je kunt mij kennen van de tekenlessen die ik geef aan kinderen en jongeren in de Blokhuispoort. Van de Etsy markt die ik in 2018 en 2019 heb georganiseerd, samen met Sylvie Boersma, waar ondernemers handegemaakte spullen verkochten of van de illustraties die ik maak env erkoop op producten zoals pins, kaartjes, mondkapjes, notitieblokken en andere stationary producten. In Leeuwarden heb ik nog geen kunstwerk staan, maar dat komt misschien ooit wel! Een muurschildering zou mij wel heel erg gaaf lijken.”

WAAR BEN JE OPGEGROEID?
“Opgegroeid in Wergea en op mijn zeventiende verhuisd naar Leeuwarden.”

WAT HEB JIJ MET LEEUWARDEN?
“Leeuwarden is mijn thuis. Een hele fijne stad, niet te klein en niet te groot. Een gezellige binnenstad en alles binnen handbereik.”

WAT WILDE JE VROEGER WORDEN?
“Vroeger was ik gek op twee dingen: dieren en tekenen. Dat is nu nog steeds zo! Ik wilde altijd al dierenarts worden, of in de dierentuin werken als giraffeverzorger. Ik kan helaas heel slecht tegen bloed en dergelijke. Tijdens de biologielessen op de middelbare school viel ik regelmatig flauw en verbleef ik in de gang of op de wc’s. Nadat een carrière met dieren was uitgesloten, bleef er eigenlijk nog maar één ding over: tekenen.”

HOE BEN JE IN DIT VAKGEBIED BELAND?
“Tijdens mijn studie op NHL ben ik begonnen met Mila-made. Ik hoorde dat het erg lastig was om een baan als docent beeldende vormgeving te vinden. Ik was erg bang om na mijn studie geen baan te krijgen en in een soort zwart gat te belanden. Omdat ik nog aan het studeren was en niet afhankelijk was van inkomen uit mijn eigen bedrijf, kon ik rustig beginnen. Eind 2016 heb ik mijn diploma gehaald en twee maanden later huurde ik mijn eerste atelier in de Blokhuispoort. Dezelfde week dat ik de sleutel kreeg, startte ik met het geven van tekenles aan twee (hele) kleine groepjes kinderen. De eerste twee jaar gaf ik nog deeltijd les op middelbare scholen, maar mijn bedrijf groeide, ik verkocht steeds meer eigen werk en er kwamen meer kinderen op tekenles. Ik durde het toen aan om voor mijn bedrijf te kiezen en heb daar nooit spijt van gehad, al was het afgelopen jaar tijdens beide lockdowns wel even zwaar.”

OP WELK DOOR JOU GEMAAKTE WERK BEN JE HET MEEST TROTS?
“Op de stapel schetsboeken die ik dit jaar heb gevuld!”

WAT IS JE MEEST FAVORIETE KUNSTWERK/KUNSTENAAR IN LEEUWARDEN?
“Escher is mijn favoriete kunstenaar uit Leeuwarden. Zijn houtsneden zijn prachtig en ik vind dit gewoon een hele mooie techniek. Ik maak zelf ook graaf linosneden en etsen. Daarnaast vind ik de muurschilderingen in Leeuwarden heel gaaf! Hoe meer, hoe beter, wat mij betreft. Het liefst met natuur als onderwerp. De elektriciteitskasten met dieren erop van Roy Schreuder zijn mijn favoriet.”

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?
“Mijn plannen voor de toekomst: vooral zo doorgaan, blijven lesgeven en veel werk blijven maken. Uiteindelijk zou ik graag prentenboeken willen maken en een groter atelier willen hebben, misschien wel in één van de zolders van de Blokhuispoort of in de Doas? Ik zou ook wel graag een kinderboerderij willen en daar samen met de kinderen de hele dag de dieren natekenen en verzorgen. Ideeën en dromen genoeg!”

WELKE BOODSCHAP WIL JIJ ANDEREN GRAAG MEEGEVEN?
“Als je heel graag iets wilt, begin er dan mee! Wacht niet tot je er helemaal klaar voor bent, want dat gebeurt waarschijnlijk niet. Begin klein, onderweg leer je het beste. Het is niet erg als je fouten maakt, die kun je herstellen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *