Herbestemmingsplan Agora: Zalen Schaaf, maar dan leuker, meer en een breder aanbod

Met Zalen Schaaf gaat het helaas al een tijdje minder. Om ideeën en initiatieven voor de ontwikkeling van Zalen Schaaf op te halen, schreef de gemeente onlangs een competitie uit. En op het plan van Annemarie Lindeboom, Liselot Jaspers Focks en Jan Gaastra is de eerste keus gevallen: herbestemmingsplan Agora. Dat betekent méér Zalen Schaaf, met een breder en leuker aanbod! Tijd voor een gesprek over de toekomt. En dat doen we met Annemarie.

Laten we bij het begin beginnen: Annemarie is echt verliefd op het pand, vertelt ze. “Het zou zonde zijn als het pand en alle mooie verhalen erachter zouden verdwijnen. Juist daarom zijn wij aan de slag gegaan met het vinden van een goede nieuwe invulling. Want met alleen concerten red je het niet.”

Aanpassen aan behoefte

“Als je duikt in de historie van het gebouw is er in de afgelopen 224 jaar veel veranderd. Er is verbouwd, aangebouwd en de functie is steeds veranderd. Maar elke keer heeft Zalen Schaaf voorzien in de behoefte van de stad. Van kerk naar plek van samenkomst en van theater naar concertzaal en opnamestudio: in de loop der jaren zijn onze behoeftes groter geworden en is het complex meegegroeid. Dat is goed om te onthouden als je een nieuwe invulling gaat zoeken.”

“Een van de eisen van de prijsvraag rondom Zalen Schaaf was: kijk naar meer functies overdag”, vertelt Annemarie verder. “Er mag vanaf acht uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds van het pand gebruik worden gemaakt. Dan is er ineens heel veel mogelijk.”

Om die reden zijn Annemarie en haar Partners met veel mensen uit allerlei hoeken gaan praten over de mogelijkheden van het prachtige pand. “Na een paar gesprekken was er altijd wel iemand die tegen ons zei: ‘Weet je wie je ook moet spreken?’, of kwamen er vanuit die gesprekken weer nieuwe mensen naar ons toe die ook wel ‘iets willen doen’ in Schaaf. Zo is het balletje gaan rollen.”

Kleine puzzelstukjes

Alle gesprekken samen zorgden voor herbestemmingsplan Agora. “Het zijn allemaal losse puzzelstukjes die we hebben verzameld. Aan ons de taak om ze allemaal neer te leggen en te kijken wat er paste”, vertelt Annemarie. “En om de juiste partners in vastgoed en exploitatie hierbij aan te sluiten. En zo heb je straks een complex waar je niet alleen meer één keer in de zoveel tijd in het weekend eens naartoe gaat, maar een plek die leeft, bruist en waar je misschien een paar keer per week even naartoe gaat.”

Zalen Schaaf wordt straks namelijk met vijfentwintig partners uit allerlei sectoren bezet. De culturele sector blijft, maar er worden ook functies toegevoegd. “Voor studenten, ondernemers, mensen in de keuken of in de werkplaats en nog veel meer”, vertelt Annemarie verder. “Zo kun je hier straks als bezoeker ’s ochtends een kopje koffie drinken met één van de ondernemers die hier zijn kantoor heeft, ’s middags even langs de werkplaats om dat ene kastje te halen dat speciaal voor jou wordt gemaakt en daarna met je vrienden afspreken voor een potje jeu de boules of een film.”

Centrale plek van de stad

Dat is overigens ook waar de naam ‘Agora’ vandaan komt, vertelt Annemarie. “Vroeger, in een Oudgriekse stad, was de Agora de centrale plek van de stad. Een plek waar je naartoe kon gaan voor de markt, om af te spreken met je vrienden of om te leren en studeren. In ons plan heb jezoals altijd die plek voor vermaak, maar ook de plek waar je leert en studeert en de plek waar je allemaal lokale ondernemers vindt.”

Of dat allemaal in één keer gebeurt?  Nee, lacht Annemarie. “Het wordt uitgerold over een langere periode. Wel kunnen we in principe morgen beginnen met de eerste ondernemers, maar we zijn nu nog in gesprek. Wel zijn we de eerste keus.”

Zalen schaaf wordt niet afgebroken

Er verandert overigens niets aan de prachtige elementen van Zalen Schaaf, wil Annemarie ons op ons hart drukken. “Het doet me dan ook pijn als ik lees dat Zalen Schaaf verloren gaat, gesloopt wordt of de ziel eruit gehaald wordt”, vertelt ze op een serieuze toon. “Ik vind het de verwarring hierover heel jammer. Er komt inderdaad verandering, maar Schaaf gaat niet weg. Er komt meer bij, het wordt leuker voor meer mensen en breder. Zoals het elke keer is gegaan in de afgelopen 224 jaar: we gaan mee met de tijd.”

Foto: Marcel van Kammen. Links: Annemarie Lindeboom, rechts: Liselot Jaspers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *