Koetshuysch Kaas: De tijd/kaas is rijp

Al lange tijd droomde Jack Engelkes ervan om zijn eigen kaaswinkel te starten. Het liep even iets anders, maar na 32 jaar bij een verzekerings- maatschappij gewerkt te hebben werd zijn droom werkelijkheid. Kennelijk was de tijd en de kaas in oktober 2018 rijp voor zijn kaaswinkel.

Thuis in de versstraat
Sindsdien zit hij met zijn Kaaswinkel Koetshuysch in dé versstraat van Leeuwarden: de Nieuwe Oosterstraat. ’Ik ben als een kind zo blij. De gezellige straat is voor mij echt van meerwaarde. Er zitten meerdere ondernemers die ieder hun eigen versproducten verkopen. De specialiteiten die hier te vinden zijn, maakt dat mijn kaaswinkel hier echt op zijn plek zit’, aldus Jack.

Uit alle windstreken
Zijn assortiment is divers. Je vindt er binnen- en buitenlandse kazen, verschillende geitenkazen en bijzondere kazen. ’Ik ben een echte kaaskop: omdat ik er zelf zoveel van houd, heb ik al aardig wat kaasjes mogen proeven. Ik probeer altijd alles uit.’ Dat levert natuurlijk ook een favoriet op: ‘Mijn favorieten zijn de Hollandse blauwaderkaas, een oude kaas met veel kristallen, maar ook een zacht (berg)kaasje als de Zwitserse Caractere gaat er altijd in. En natuurlijk kaasfondue! Daar kun je me echt voor wakker maken.’

Zwarte kaas
Die bijzondere kazen? Dat zijn bijvoorbeeld de Black Lemon en de Life kaas. ’De Black Lemon is een kaas met een zwarte kleur en een subtiele citroensmaak. En dat smaakt bijzonder goed. Ook de Life is een kaas in de categorie ‘een beetje vreemd, maar wel lekker’. Deze kaas is een combinatie van koe- en geitenkaas en bestaat uit drie verschillende kleuren. De kaas zelf is zacht van smaak, met een soort prikkeltje aan het einde.’ Of je nu op zoek bent naar een ‘gewone’ kaas of iets speciaals, Jack heeft het. Laten we het zo stellen: Jack heeft er wel kaas van gegeten.

Tekst: Johan Weitenberg
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *