Jachthaven De Grote Wielen is vernieuwd! 

De lente komt eraan! Met die warme zonnestralen kun je lekker op een terras zitten, afkoeling zoeken op het water is ook een goed idee! Als je geen eigen boot hebt, kun je een boot huren bij Remco! 

Remco is de eigenaar van Bootverhuur Bonkevaart. Destijds vertelde hij ons dat hij in 2019 is gestart met het verhuren van boten. “Ik wilde al iets langer voor mijzelf doen, maar had nooit de middelen. Ik heb een tijdje gepokerd en daar een zakcentje aan overgehouden. Toen begon ik te twijfelen: wat zal ik gaan doen?”  

Start van het bedrijf  

En daar is, na een marktonderzoek, Bootverhuur Bonkevaart uit ontstaan! Remco is in het eerste coronajaar gestart aan de hoe kan het ook anders met die naam: Bonkevaart! Omdat mensen destijds niet op vakantie naar het buitenland konden en uitjes naar binnenlocaties niet mogelijk waren, was er gelijk veel interesse voor het varen.

“Dat was voor mij wel gelijk heel erg wennen, want ik heb altijd in loondienst gewerkt”, legt Remco uit. “En dan sta je elke dag in de haven! Dat was heel gaaf, maar wel even schakelen.”  

Kansen gekregen  

In 2021 werd De Grote Wielen overgenomen door drie ondernemers, die het hele gebied willen pimpen en het restaurant opnieuw gaan vormgeven. Toen het nieuws bekend werd, heeft Remco gelijk contact gezocht met de nieuwe eigenaren.  

“We kenden elkaar via-via eigenlijk al, maar ze waardeerden ook hoe ik er altijd voor mensen probeer te zijn en niet naast mijn schoenen wil lopen. Het is eerlijk gezegd ook een deel gunfactor. Zo heb ik de kans gekregen om de nieuwe havenmeester te worden.”

Sinds september 2022 is Remco bezig met de voorbereidende werkzaamheden en per 1 januari is hij officieel in dienst. “Het is iets compleet nieuws, natuurlijk. En er komt veel op je af! Je kunt het je zo gek niet bedenken, eigenlijk. Het is enorm divers en ontzettend leuk om te doen”, legt de havenmeester gepassioneerd uit. 

Aanpassingen gedaan 

Remco heeft inmiddels enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo is de haven compleet vernieuwd en is het huurproces volledig digitaal. “De chalets die op het terrein van De Grote Wielen staan, zijn geüpgraded en verhuren we nu via onze website, de website van Bootverhuur Bonkevaart en Airbnb.” 

En als we het toch hebben over Bootverhuur Bonkevaart: ook het bedrijf van Remco is naar De Grote Wielen verhuisd. Vanaf daar staat het team uiteraard klaar om je advies te geven over allerlei leuke tochten en vaarroutes. Ook heeft Remco sinds een aantal maanden een adviseur op de achtergrond. 

“Hij helpt mij, het is allemaal toch best een groot project”, vertelt Remco. Daarnaast is er ook een havenkantoor en is, vergeleken met de oude locatie van Bootverhuur Bonkevaart, de parkeerplek een stuk dichterbij. “We gaan van een paar honderd meter naar tien meter. Je kunt vanaf de auto zo je boot in!”, vertelt Remco lachend. 

“We zitten nu iets verder uit de stad. Ik hoop dat we bij de mensen in de omliggende dorpen wat bekender worden”, vervolgt hij. “Ik heb er een nieuwe, grote boot bijgekocht. Die zetten we in voor de tochten met een schipper. Ik heb wel het idee dat het goed gaat uitpakken, maar je weet het natuurlijk nooit van tevoren.”  

Elfstedenroute en rondje centrum  

Zoals vanouds vaar je bij Remco allerlei gave routes, waaronder de citytour! Zo vaar je via Camminghaburen en Schilkampen naar de Emmakade en het Vliet. Via de Dokkumer Ee en de Bonkevaart eindig je dan weer bij De Grote Wielen. Wil je iets van het Friese landschap zien? Kies dan voor de Elfstedenroute!  

“Daar komen mensen ook écht voor terug”, vertelt Remco enthousiast. “Niet alleen Friezen vinden de tocht leuk om te varen, maar er komen bijvoorbeeld mensen uit Tilburg elk jaar speciaal terug om die tocht te varen. Dat vind ik echt prachtig.” De naam zegt het al, maar: de route loopt langs een deel van het populaire schaatsevenement.  

Vanaf de jachthaven vaar je richting de Tegeltjesbrug. Vervolgens kom je langs een oud stempelkantoor, vaar je door Oudkerk en ga je naar het bruggetje bij Bartlehiem (waar de schaatsers vroeger ook onderdoor reden). Wil jij meer uit de route halen? Vaar hem dan met een schipper! “De tocht is algemeen bekend, maar je kunt er zoveel meer uit halen”, begint Remco.  

“Daarom kun je ook een schipper bij de tocht huren. Hij vertelt alles over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Op deze manier kun je mensen extra stimuleren en dat wil ik graag proberen. Mensen vinden dat heel fi jn, hoor ik altijd!’’  

Natuurroute en toekomstplannen  

Naast de Elfstedenroute varen, zijn er uiteraard nog veel meer routes die je vanaf De Grote Wielen kunt varen. “We hebben bijvoorbeeld een echte natuurroute. Je vaart dan over de Miedumervaart richting Lekkum en Snakkerburen. Ja, ik heb eigenlijk best wel veel routes. Om alles specifi ek te gaan benoemen, wordt misschien wel een beetje veel”, aldus de havenmeester.  

In welke route je ook interesse hebt: in elke boot vind je een routeboekje. Zo kun je zelf kiezen wat je onderweg wil zien! En heb je na je vaartocht honger gekregen? Het is ook mogelijk om een bootarrangement van het restaurant te combineren met de bootverhuur. Uiteraard vragen we de nieuwe havenmeester ook even naar zijn toekomstplannen voor de jachthaven. En die zijn er genoeg, geeft hij aan. “Het doel is om de haven volgend jaar vol te krijgen en een stabiele haven te worden! En zo kunnen we dan iedereen blij naar huis sturen.”  

Heb je interesse in een ligplaats voor jouw boot? Denk dan eens aan de vernieuwde jachthaven! Via de website van de jachthaven krijg je meer informatie en kun je gelijk jouw plekje reserveren 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *