It’s all in the name: Van Erp

Kookwinkel Van Erp is niet meer uit Leeuwarden weg te denken. De winkel zit sinds jaar en dag op de Nieuwestad. Eerder dit jaar is de winkel verhuisd én van eigenaar veranderd; eigenlijk gaat het om een nieuwe zaak. Hoe zit dat precies? We praten met eigenaar Martinus Koree.

It’s all in the name
Martinus had een droom: ‘Ik ben een enorme fan van koken, ik heb de hotelschool afgerond en droomde om later een eigen kookwinkel te beginnen. Dat later is nu geworden.’ Hij kan natuurlijk niet zomaar de naam Van Erp overnemen. Hij is geen familie. ‘Van Erp is een begrip in Leeuwarden. Twee jaar geleden stopte de vierde generatie Van Erp met de winkel. Hierdoor was er geen echte kookwinkel meer in Leeuwarden en heb ik contact met hen gezocht. Ik wilde mijn droom werkelijkheid maken. Zij waren enthousiast en inspireerden mij dusdanig dat ik besloot de naam over te nemen; met goedkeuring van hun kant natuurlijk’, legt Martinus uit. Dat we met een enthousiaste ondernemer te maken hebben, is meteen duidelijk. We praten verder over zijn visie en zijn ogen fonkelen wanneer hij vertelt over de winkel. ‘Mensen zijn blij dat dé kookwinkel van Leeuwarden terug is. Ik heb een naam hoog te houden.’ 

Messcherp
De winkel is compleet nieuw en zit nu een paar deuren verderop. Een deel van de merken die Van Erp voorheen voerde, heeft Martinus nu ook. ‘Kwaliteit is voor mij het belangrijkst. Ik kook zelf ook met goede spullen en ik wil mensen de kans geven dat ook te doen.’ Zoals je mag verwachten heeft de kookwinkel echt alles in huis voor de hobby- en semiprofessionele kok. Martinus weet dat een kwaliteitsmes het verschil maakt en heeft daarom de beste messen voor een scherpe prijs. Of dit nu Duitse kwaliteit van Wüsthof is of een traditioneel Japans mes van Kai.

Flessenschraper
Nu de ingrediënten perfect gesneden zijn, gaan ze de pan in. Die pan vind je ook bij Martinus, hij heeft een groot en divers assortiment. ‘Belgische pannen van Demeyere, Duitse pannen van Woll; je hebt een kwaliteitspan in handen. De goede antiaanbaklaag en stevige bouwkwaliteit zorgen voor een pan die jaren meegaat’, aldus de ondernemer. Naast alles tussen messen en pannen heeft Martinus zelfs producten die bijna niet meer te verkrijgen zijn. ‘Blijkbaar is de flessenschrapper nergens in de stad te koop. Mensen zijn namelijk helemaal enthousiast wanneer ze die bij ons wel vinden.’ Je ziet het, je kunt het zo gek niet bedenken of Van Erp heeft het. Het oog wil ook wat Het assortiment blijft uitbreiden. Recent kwam het servies van sterrenchef Ron Blaauw erbij. Presentatie is namelijk erg belangrijk bij het serveren van jouw overheerlijke gerecht. In de winkel presenteren en demonstreren ze zelf ook graag. ‘De mooiste ruimte van de winkel vind je eigenlijk achterin. Het is een volledig ingerichte keuken waar we demo’s geven van bijvoorbeeld Smeg keukenapparaten.’ Loop dus wanneer je bij Van Erp bent ook door naar achteren. 

Stoofpot
De kachel staat weer aan, buiten is het guur. Wat is er dan lekkerder dan een verwarmende stoofpot die uren op het vuur heeft gestaan en een heerlijke geur door het huis verspreidt? Inderdaad, niets! Zo’n stoofpot maak je natuurlijk in een gietijzeren stoof- of braadpan. In verschillende prijsklassen heeft Van Erp gietijzeren pannen van onder andere Le Creuset, Staub en Chasseur in huis. Stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Bij ons staat de goulash al te pruttelen. Laat de winter maar komen! 

Tekst: Johan Weitenberg
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *