Charly Lownoise & Mental Theo in Leeuwarden

Op zaterdag 22 december draait het legendarische duo Charly Lownoise & Mental Theo in de megatent van de 90’s en 00’s XXL party op het Oldehoofsterkerkhof. We blikken even terug op het rollercoaster-avontuur van deze ‘gabbers’. 

The Wonderfull Days…
Ramon Roelofs, a.k.a. Charly Lownoise, draait na zijn succes in Haagse discotheken in een club op Mallorca. Ook Theo Nabuurs, die we kennen als Mental Theo, is in diezelfde periode, begin jaren negentig, te vinden achter de draaitafels op het zonnige party- eiland. Maar pas terug in Nederland ontmoeten de twee dj’s elkaar, tijdens een Mallorca-reünie in Utrecht. Er is een klik, en meteen besluiten ze samen te werken. Binnen twee weken brengen ze al een eerste single uit. Ze groeien uit tot een spraakmakende hardcore-act, onder de naam Speedcity Tour. 

In 1995 brengen ze hun meest succesvolle plaat uit: Wonderfull Days. De track is zo populair dat hij zelfs met goud wordt bekroond. In het nummer gebruiken ze een sample van Help, van Tony Ronald. Het nummer zorgt ervoor dat ze internationaal bekend worden, met als gevolg dat ze in dat jaar 320 (!) keer optreden. Later brengen ze onder andere Together in Wonderland, Stars, Party en Fantasy World uit. 

Na het Happy Hardcore succes wil het duo muziek uitbrengen met meer kalmte en melodie. Met een cover van Depeche Mode, Just Can’t Get Enough, proberen ze in 1997 zich van de Happy Hardcore te verwijderen omdat ze vinden dat de muziekstijl over het hoogtepunt heen is. Ze maken nu, zoals ze het zelf noemen, snelle happy pop. Na deze single volgt een pauze waarin de mannen elk hun eigen kant op gaan. In 2003 komen ze weer bij elkaar en maken de single Speedcity Radio Megamix. 

De mannen werken goed samen, maar zijn totaal verschillend. Mental Theo wil graag in de spotlights staan, Charly Lownoise zoekt juist de rust op. Mental Theo heeft een aantal jaren de TMF televisieprogramma’s Mental Theo on the Road en Mental Popquizz gepresenteerd. Vanaf januari 2003 doet hij dit zelfs dagelijks. In 2005 stapt hij over naar SBS6 en krijgt hij zijn eigen radioprogramma bij Slam!FM. Charly Lownoise gaat na een korte pauze verder als dj en brengt Strings of Infinity uit. Lownoise wordt onwel achter de draaitafel, door het gevolg van een burn- out. In 2005 besluit hij voor onbepaalde tijd te stoppen. 

In 2009 komen de heren weer samen, maar ze houden hun eigen projecten. Hun grootste hit, Wonderfull Days, wordt in 2015 opgenomen in de Radio 2 Top 2000. Ook in de volgende jaren blijft het nummer in deze hitlijst terugkomen. In 2017 staat de single op plek 886. 

Jubileum
De dj’s vieren hun vijfentwintigjarige jubileum op 8 en 9 februari 2019 in de Ziggo Dome in Amsterdam. Aanvankelijk was het jubileumfeestje gepland in AFAS, maar al snel werd duidelijk dat dit te klein was voor alle (oud) Happy Hardcore liefhebbers. Ook de avonden in de Ziggo Dome zijn uitverkocht, maar met een beetje geluk vind je nog een kaartje op Ticketswap. 

Tekst: Derek Woudstra
Foto: JoeJoeJoe93 (wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *