Is vrijdag de dertiende écht een ongeluksdag?

Heb je de trein gemist? Is je kat weggelopen? Ben je je telefoon verloren of heb je een lekke band? Dat is natuurlijk logisch, want het is vandaag vrijdag de dertiende. De grootste ongeluksdag van het jaar. Of nou ja, is dat eigenlijk wel logisch? Gaat er vandaag écht meer mis?

Nee, natuurlijk gaat er niet meer mis. Volgens onderzoeken van verzekeraars zijn er op vrijdag de dertiende minder ongelukken dan op andere dagen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat mensen uit voorzorg liever thuis blijven of geen auto rijden. Vrijdag de dertiende is dus géén ongeluksdag.

Rode auto’s

Nou zijn er wel op vrijdag de dertiende veel ongelukken gebeurt. In 2021 kwamen dertig mensen om het leven bij een scheepsramp voor de kust van Toscane en in 1972 stierven meer dan 200 mensen bij vliegtuigongelukken in Moskou en het Andesgebergte. Is er dan misschien toch meer aan de hand?

Nou, nee. Laten we het zo samenvatten: doe vanaf nu je best om niet aan een rode auto te denken. En als je dit artikel hebt gelezen, hou dan vol dat je niet aan een rode auto denkt. Zal je net zien dat je dan op straat alléén maar rode auto’s ziet rijden.

Geen ongeluksdag

Dat is een beetje het punt met vrijdag de dertiende. Wanneer je ergens op gaat letten, valt het als vanzelf ook eerder op. Als je weet dat het vrijdag de dertiende is, valt een ongelukje dus ook eerder op.

Vrijdag de dertiende is dus géén ongeluksdag! Loop lekker onder een ladder door en aai die zwarte kat. En vergeet die rode auto niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *