Interview: Diggy Dex

Al jaren trekt Diggy Dex met zijn band als een karavaan van podium naar podium. Om mensen te raken met zijn muziek. Niet voor niets heet zijn nieuwe album ‘Karavaan’. Met de bijbehorende tour neemt hij je mee op reis. Hoe is het om altijd maar onderweg te zijn? En hoe is die passie voor muziek eigenlijk ontstaan? We vragen het Diggy Dex toen hij -uiteraard- onderweg was, dit keer naar de studio van een vriend.

In de eerste track van het album ‘Karavaan’ vertel je over de karavaan die door Nederland trekt en de mensen die je wilt raken. Waar wil je mensen mee raken?

‘Ik hou ervan als een lied iets doet met iemand. Het is een bepaalde emotie die je vangt op een moment. Dat kan euforisch zijn, treurig of vol met twijfel. Dat wik ik graag overbrengen. Ik merk ook dat het altijd wel z’n weerklank vindt. Dat vind ik het mooiste aan muziek, dat je iets kan maken, het kan delen en dat het dan zijn eigen weg vindt. Dat iedereen er weer zijn eigen verhaal bij bedenkt of er zijn eigen les uit kan halen. Dat ke op die manier de verbinding kan zoeken met mensen.’

Jouw muziek is dus een soort dagboek in liedvorm?

‘Haha, ja bijna wel ja. Ik ben iemand die altijd wel nadenkt over bepaalde dingen en over de relativering ervan. Het is voor mij ook een spiegel. Het is mijn beste therapie, om het zo maar even te zeggen. Als ik met iets zit en ik schrijf het van me af, dan wordt het helderder in m’n hoofd. Het is een reflectie van mijn gedachtegang op dat moment.’

In je nummer ‘De Zon Op’ beschrijf je: ‘hoe zou het zijn, als ik dat niet had gehad’. Hoe zou het zijn geweest als je de muziek niet had gehad?

‘Dat is een goede vraag, ja. Dan had ik denk ik ook wel iets met taal gedaan. Ik was misschien een tekstschrijver geweest of kinderboekenschrijver. Ik heb het als kind altijd leuk gevonden om dingen te maken. Dat is muziek natuurlijk bij uitstek. Dat je echt iets kan creëren vanuit het niets naar iets. Het hangt soms allemaal een beetje van toevalligheden aan elkaar, dat ik op de middelbare school zat en er jongens waren die muziek maakten.’

Refererend naar je nummer ‘La Vie Est Belle’: Wat is voor jou het mooiste in het leven?

‘Dat zijn een heleboel dingen, maar als ik het moet omvatten is het in een nummer dat daarop aansluit: ‘Alles Is Nu’. Als ik volledig in het nu ben, dat is voor mij geluk. Dat je dat moment helemaal beleeft.’

Hoe is het om zoveel onderweg te zijn?

‘Ik ben altijd iemand geweest die het leuk vindt om onderweg te zijn, om nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Ik heb dat altijd ervaren als heel fijn. Dat zit in mijn karakter. Als je dat kan doen met vrienden, is het al helemaal fijn. De jongens van de band ken ik al heel lang. Daar heb ik de liedjes ook mee gemaakt. Het is net een voetbalploeg die op pad gaat. Ik houd daar wel van, die kameraadschap. Aan de ene kant vind ik het heel fijn om veel onderweg te zijn, maar nu ik ouder word mer ik wel dat ik een goede balans belangrijk vind. Het is fijn om weg te gaan, maar het leuke aan weggaan is dat het ook heel fijn is om thuis te komen. Daar moet gewoon een beetje balans in zijn. Ik vind het leuk om te knallen en een weekend lekker te spelen, maar dan is het ook wel eens fijn om thuis weer even de grond onder je voeten te voelen.’

Wat kunnen we van de Karavaan-show in Neushoorn verwachten?

‘een intensieve en intense reis met van alles. Van kleine persoonlijke liedjes, die tot nadenken aanzetten, tot het vieren van het leven en een groot feest met zijn allen maken. Het publiek is een groot onderdeel van een show. We staan natuurlijk met de band, dan geef je een voorzet voor de energie van de avond, maar het publiek doet daar net zo goed aan mee. Wat zij geven, heeft ook weer effect op ons en je hebt altijd wel van die momenten op een avond dat alles echt samenvalt. Dat je helemaal daar bent met z’n allen en die verbinding maakt.’

Hopen maar dat iedereen in een goede bui is! Ben je wel eens eerder in Neushoorn geweest?

‘Haha, ja dat hoop ik ook. Twee en een half jaar geleden hebben we ook in Neushoorn gestaan met de vorige plaat, Golven. Dat was de aftrap, de eerste van de clubtour. Ik weet nog dat mijn manager jarig was, dus toen hebben we nog een feestje gevierd en zijn we zelfs nog ergens blijven slapen. Zeer gezellig man, mooie stad!’

Wil je nog kaartjes voor de show van Diggy Dex kopen? Doe dat dan snel! De show is namelijk bijna uitverkocht. Kaartjes kopen kan via de website van Neushoorn.

Foto: Daniel J. Ashes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *