Huis van Eysinga: kom binnen bij de Friese adel!

Ben je benieuwd naar hoe de Friese adel vroeger woonde en leefde? Kom dan binnen in het statige Huis Van Eysinga. Het huis is gerestaureerd door Hendrick de Keyser en te bezoeken als museumhuis.

Huis Van Eysinga is een 18de-eeuws herenhuis gelegen aan de Koningsstraat 25, en is ingericht in de neoclassicistische stijl van de Franse koning Lodewijk XVI. Het is gebouwd voor één van de meest aanzienlijke mannen van die tijd, Frans Julius Johan van Eysinga. Hij was grietman van Doniawerstal en lid van de Friese Provinciale Staten.

Het huis ademt adellijke grandeur. Aan weerszijden van de marmeren gang vind je diverse chique stijl- en ontvangstkamers. Je bewondert er prachtig origineel stucwerk, houtsnijwerk, met ornamenten versierde plafonds, met landschappen beschilderde behangsels, marmeren vloeren, en mooie portretten van de familie.

Unieke ervaring

Wandel met de audiotour door het huis, en ontdek de verhalen van de bewoners én het personeel. Uniek is dat je zelf kunt ervaren hoe de familie Van Eysinga hier woonde. Je waant je letterlijk één van hen. Je mag de kasten openen en kijken wat erin zit, net als de familie plaats nemen aan tafel om een spelletje te spelen. Zet de pruik op van de heer des huizes en soms geniet je in de salon van blokfluitmuziek van Händel, Beethoven en Mozart.

Ontdek de verborgen deur voor het personeel in de eetkamer. In de keuken lijkt het alsof je de bedienden nog hoort lopen, en in de lakenkamer of je de boenwas nog ruikt.

Kids

Huis Van Eysinga is een museum voor het hele gezin. Voor de (klein)kinderen is er van alles te doen: kom kleuren en speuren, knip silhouet portretjes of speel een spelletje. Net zoals de kinderen Schelte en Catharina van Eysinga deden. Als je geluk hebt komen er in de keuken net verse koekjes uit de oven.

Breng jij dit rijk gedecoreerde herenhuis tot leven? Huis Van Eysinga is geopend op woensdag t/m zondag van 11-17 uur. Reserveer je kaarten via museumhuizen.nl/huis-van-eysinga. Bel aan en voel je thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *