Hoe Leeuwarder dj Magnificence furore maakte

De 27-jarige Robin Klaver maakt furore in het buitenland als Magnificence. Na het draaien op allerlei grote festivals, als Tomorrowland en Creamfields, staat dankzij corona het optreden eventjes stil. Alle tijd om even met de Leeuwarder muzikant in gesprek te gaan over corona, het bekend worden en de toekomst als Magnificence.

Voordat we het interview hebben ingepland, hebben we privé nog gesproken over Maurice, met wie je eerst een duo was. We hebben afgesproken dat we dat kort konden benoemen.

“Ik was samen met mijn beste vriend Maurice het duo Magnificence, maar hij vertelde dat het niet echt zijn ding was. Hij gunde mij al het geluk en onze wegen zijn gescheiden. Dat is, vind ik, heel mooi. Dat je als vrienden kunt zeggen: succes, het is meer jouw ding dan dat het mijn ding is. Het is ook vrij uniek.’’

Voor de mensen die jou niet kennen: wie ben jij?
“Ik ben Robin en al zo’n tien jaar aan de slag als Magnificence. Dat doe ik dus al een tijdje! Ik heb veel leuke dingen gedaan en ben nu lekker bezig om te kijken of het meer kan worden.” 

Hoe ben je ooit begonnen met muziek maken?
“Ik ben begonnen als drummer bij Parnas, hier in Leeuwarden. Dat vond ik echt heel erg leuk om te doen en op een gegeven moment wilde ik wel in een band. Ik was alleen te jong, zei mijn leraar. Ik hoorde eens dat je ook je gedrum kon opnemen en opsturen naar verschillende bands. Ik dacht: ‘misschien horen ze mijn leeftijd er dan niet van af en mag ik in de band’. In een programma heb ik toen mijn gedrum opgenomen en kwam ik er achter dat je veel meer kon doen dan alleen drums opnemen.” 

“Ik ben gaan experimenteren en zo is het een beetje begonnen. Ik ging mijn eigen dingetjes maken en dat heb ik steeds aan mijn ouders laten horen. Zij waren fan van Tiësto en daar werd ik door geïnspireerd. Op een gegeven moment krijgt het dan veel meer vorm en ben ik bij Spinning Records terecht gekomen, waar ook Martin Garrix en Tiësto zijn begonnen. Dat ging steeds een stukje verder.” 

Weet je nog de állereerste keer dat je succes had?
“Dat was volgens mij in 2015, of 2016. We (toen Magnificence een duo was, red.) brachten een plaat uit met Nicky Romero. Dat vonden wij al super indrukwekkend, want dat is een grote artiest. Vanaf dat moment begon alles een beetje te groeien. Van labels kwam meer interesse, er kwamen meer volgers en de muziek werd beter.” 

“In 2018 kwam er een EP en Swedish House Mafia was op dat moment de allergrootste. Ze hadden vijf jaar niets gedaan, maar op Ultra Music Festival draaiden ze voor het eerst in vijf jaar. Tijdens de set speelden 

ze hun eigen nummers, plus twee van onbekende mensen. Daarvan dachten fans dat het de nieuwste nummers van Swedish House Mafia waren, maar die waren van mij! Vanaf dat moment is het écht gegroeid. We gingen van Madrid naar Shanghai en Toulouse. Dat ging echt als een gek, maar toen kwam corona…” 

Oei, dat is vast flink balen. 

“Ja. Je wilt heel graag, dus dat is wel heel erg jammer. Herman-Jan (zijn manager, red.) en ik hadden al enorme plannen qua tours en dergelijke, maar corona is ook wel heel leerzaam geweest.” 

Als je niet kan toeren: hoe houd je contact met je fans?
“Online, via groepen op Instagram en via een Discordserver. Zij zijn er als eerste bij wanneer er nieuwe muziek is. We praten lekker over de muziek en wat er gaat gebeuren. Het is een beetje alsof je een tweede familie hebt. Het is heel gek. Ik ken iedereen en je komt op plekken waar mensen je kennen en een heel stuk van je leven weten.” 

Heb je die situaties ook in Nederland? 

“Ja, ook wel. Wel voornamelijk in Azië en het Verenigd Koninkrijk. Eigenlijk heb ik het overal waar shows worden gegeven.” 

De coronacijfers zijn op het moment van schrijven flink aan het dalen. Hoe zie jij de toekomst?
“Er komt veel nieuwe muziek, met een frisse wind. De muziek die er al was, is straks dus nog veel beter. Door corona heb ik tijd gehad om mezelf te kunnen ontwikkelen. Ik ben niet de hele tijd weg, maar heb ook tijd om in de studio te zijn. Hopelijk komen er ook weer mooie shows aan. Je kunt het niet voorspellen, maar het ziet er goed uit. Door corona heb ik mij veel kunnen ontwikkelen en ben ik even weg uit dat drukke leven.” 

Je had even tijd om naar de toekomst te kijken.
“Ja, precies. Je hebt tijd om te kijken naar wat er wel en niet goed ging. Gezondheid is nu wel iets waar ik mij mee bezighoud. Ergens ben ik dus ook wel een beetje dankbaar dat dit is gebeurd. Je kunt echt in een bubbel zitten en als zoiets als dit gebeurt, snap je dat het niet het meest belangrijkste is in de wereld.” 

Dat presteren was echt een ding voor jou?
“Ja. Het was telkens het vliegtuig in, een paar uur slapen, optreden, paar uur slapen, dan de studio in en weer snel door. Af en toe eet je even snel wat van de McDonald’s omdat je de hele dag niet hebt gegeten of je bent blij dat er een Snickers in je minibar zit. Dat is dan je ontbijt. Het is gewoon geen gezond leven.” 

“Ik ben van plan om dat in de toekomst beter te gaan doen. Het is ook fijn dat mijn manager er is, om samen te kunnen sparren over dat soort dingen. Net, voordat we naar dit interview toekwamen, moesten we ook even snel ergens over overleggen. Dan stelt hij mij weer gerust. Ik ben van plan om dat beter te gaan doen in de toekomst. Er komen vast nog wat korte nachtjes aan, maar dat gaan we tactischer inplannen.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *