Het verhaal achter culturele productie Bosk? Dat wordt verteld bij Obe, podium voor Friese cultuur.

De culturele productie ‘Bosk by Obe – als bomen kunnen wandelen’ bij Obe, podium voor Friese cultuur, vertelt het verhaal achter Bosk: de meer dan duizend bomen die deze zomer door de binnenstad van Leeuwarden wandelen.

Het wandelende bos is gebaseerd op het essay Planet Paradise van Bruno Doedens, artistiek leider van Bosk. In dit essay roept hij op het verhaal van de aarde te herschrijven. We hebben nieuwe verhalen nodig waarin we kunnen geloven, want het verhaal van nu is te belastend voor de aarde. De culturele productie ‘Bosk by Obe – als bomen kunnen wandelen’ draagt die boodschap uit met een multidisciplinair programma en vertelt, kneedt en onderzoekt de centrale vraag van Bosk: wat kunnen we leren van bomen?

Van rups naar vlinder

In Obe doorloopt de bezoeker de transitie van ego-denken naar eco-denken, de transitie van rups naar vlinder. De mens: ijverig, ondernemend en in staat tot duizelingwekkende prestaties. Van complexe organisatiestructuren tot onvoorstelbare techniek en immense bouwwerken: de mens kan én doet het allemaal. De keerzijde? De mens denkt vooral aan de mens, en niet zozeer aan de aarde. Hoe transformeren we ons ego-denken in eco-denken?

Plant een boom

Bij een bezoek aan Obe vallen een zes meter grote stalen rups en vlinder meteen op. Bij de start zijn ze nog kaal, maar bezoekers worden uitgenodigd lapjes stof aan de rups of vlinder te knopen. Met dat ritueel verbinden zij zich aan de belofte een boom te planten. Alle lapjes stof zorgen ervoor dat de rups en vlinder aan het einde van de productie een explosie van beloftes zijn.

Boskpoadium

Het Boskpoadium is het multidisciplinaire programma van ‘Als bomen kunnen wandelen’. Het is een breed uiteenlopend weekendprogramma, zoals een dansavond met livemuziek, workshops op het gebied van duurzaamheid, een performance of een avond met spoken word, dichtkunst en rap. Het Boskpoadium vind je op tresoar.nl.

Bosklab

Iedere drie weken is een andere maker aan het werk in het Bosklab, geïnspireerd door de centrale vraag van Bosk: wat kunnen we leren van bomen? Deze makers geven tijdens het Boskpoadium een korte performance waarin ze meer vertellen over hun project.

Bosk by Obe – Als bomen kunnen wandelen…is een samenwerking van Tresoar en Arcadia. Tot en met 14 augustus 2022 te zien bij Obe, podium voor Friese cultuur | Heer Ivostraatje 1, Leeuwarden | dinsdag tot en met zondag 11.00 – 17.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *