Het ouderenuurtje is terug, maar is dat echt nodig?

Het ouderenuurtje is terug! Voor mensen op leeftijd of mensen die in een risicogroep vallen, zijn er vanaf maandag 5 oktober weer twee speciale uren beschikbaar in de supermarkt. Maar dit vindt de Ouderenbond ANBO helemaal geen goed idee.

Het kabinet besloot vorige week dat supermarkten weer verplicht een ouderenuurtje in moeten voeren. Ouderen zijn uiteraard ook welkom om andere uren van de dag te komen. Het doel hiervan is om de verspreiding onder controle te houden bij kwetsbare groepen die het RIVM heeft geformuleerd. Het geldt voor ouderen boven de zeventig en jongere mensen met gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld mensen met hartklachten of een longaandoening.

Wat vindt de Ouderenbond ANBO hiervan?

De maatregel wordt door de Ouderenbond stigmatiserend genoemd. Zij vinden dat ouderen het recht moeten hebben om op alle tijden hun boodschappen te kunnen doen. In de eerste coronagolf is er al een ouderenuurtje ingevoerd tussen 07.00 en 08.00 uur voor kwetsbare personen. Het probleem is dat tussen deze tijdstippen ouderen thuiszorg krijgen. De ANBO vreest ook dat er irritatie tussen verschillende groepen zal ontstaan als anderen op die tijd niet naar binnen mogen.

De ANBO vindt dat het een betere idee zou zijn als supermarkten hun piektijden publiceren. Dan kunnen ouderen zelf afwegen wanneer ze naar de supermarkt gaan. Nu is het een verplichting vanuit de politiek en als er geen afspraken over worden gemaakt dan mogen er maar dertig mensen tegelijkertijd de supermarkt in.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *