Izak Rusticus: “We zijn weer een beetje terug bij af”

Vlakbij het station zit het gezellige café De Prins-H. Dit café moet, net zoals de rest van de horeca in Nederland, zich aanpassen aan de coronamaatregelen die zijn genomen door de overheid. We spreken Izak Rusticus, de trotse eigenaar van dit café.

“We gaan door een rare tijd heen”

Ik zit al 36, bijna 37 jaar in dit café. Het leukste aan dit café is dat het een breed publiek heeft, iedereen komt hier”, vertelt Izak. “Natuurlijk gaan we nu door een rare tijd heen en zeker met de nieuwe maatregelen zijn we weer zo’n beetje terug bij af. We gaan dit nog even aanzien, maar ik denk dat dit weleens de laatste druppel kan zijn voordat de deur op slot gaat.”

“Iemand eruit zetten doet pijn; dat wil je natuurlijk niet”

De piek van de coronabesmettingen in maart en april hebben een grote invloed op bedrijven. Zo ook op de horeca, die noodgedwongen dicht moest. “Dat was natuurlijk van het één op het andere moment. Half zes kreeg je een berichtje dat zes uur de kroeg dicht moest. In de tijd dat we gesloten waren, hebben we het café wat opgeknapt, maar na een paar weken heb je alles ook al zo’n beetje gedaan. Dan bedenk je andere dingen die je thuis kunt doen. We waren heel erg blij dat we 1 juni weer open mochten. De zomer stond voor de deur dus het terras kon eruit. Dat ging wel redelijk. Maar nu is de zomer weer voorbij en hebben we met de herfst te maken. Zeker met de nieuwe maatregelen wordt het lastig, vooral qua personeel. Zij hebben mij nooit laten stikken en ik heb hen nooit laten stikken, maar het zou nu best kunnen dat ik straks mensen eruit moet zetten. Natuurlijk hebben ze begrip voor de situatie en ze zijn blij dat we het eerst zo opgelost hebben, maar ze weten ook dat het niet zo lang kan. Iemand eruit zetten doet pijn; dat wil je natuurlijk niet.”

“Vaak kwamen ’s avonds de meeste mensen om nog even een kaartje te leggen, of mensen die eerst even gingen sporten en daarna terugkwamen om nog een drankje te doen. Nu het om tien uur gebeurd is, komen er echt geen mensen om acht uur meer. Daar gaat dan weer een flink deel van de inkomsten. We zullen het moeten uithouden tot 1 juni volgend jaar en ik geloof wel dat het café dit overleeft, maar het wordt wel een zware tijd.”

Terrassen uitbreiden tot 1 april

Er is ergens toch een klein lichtpuntje. Horecazaken in Leeuwarden mogen tot 1 april de terrassen uitbreiden. “Dat is leuk, maar je moet wel hopen dat je tenten mag neerzetten op het terras. Wij zitten op een locatie vlakbij de Achmeatoren, wij hebben hier altijd harde wind. En waar gaat de gezelligheid heen? Straks gaat de klok weer een uur terug. Gezellig een borrel in de kroeg, kaarsjes aan, een wijntje en lekkere portie bitterballen erbij. Dat zie ik niet direct gebeuren op het terras.”

“Ik snap wel dat als de boel een paar maanden dicht is, dat mensen er weer op uit willen”

Er zijn mensen die het niet eens zijn met dat de nieuwe maatregelen landelijk zijn. Izak zegt hier het volgende over: “Ik ben het niet eens met deze mensen. Als dit regionale maatregelen waren geweest, dan gaan mensen van waar de horeca om tien uur dicht moet naar een plek waar alles nog de hele nacht open mag. Dan sleep je het hierheen en dan neem je het weer mee terug. We hebben allemaal een mening over de nieuwe maatregelen, maar de overheid doet haar best. Zij weten het ook niet wat er allemaal komt, laat staan wij. Maar ik snap wel dat mensen er weer op uit willen als de boel een paar maanden dicht is geweest. Mensen willen elkaar weer even zien. Dat was na april en mei ook zo en dat zal nu ook weer zo zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *