Het Gouverneurskwartier: geschiedenis en winkelen gaan hier hand in hand

In het hartje van Leeuwarden vind je een écht juweeltje. Zo’n juweeltje waarvan je eigenlijk niet weet dat het bestaat, omdat je er zo vaak komt. En dan hebben we het over het Gouverneurskwartier. Nee, echt. Want het Gouverneurskwartier is nóg mooier dan je denkt.

Het Gouverneurskwartier is het gebied rond de Sint Jacobsstraat, De Weerd, het Hofplein, het Gouverneursplein en de Eewal. Het gaat in totaal om maar liefst elf straten en straatjes die allemaal met elkaar in verbinding staan! Het aanbod is zo enorm groot en gevarieerd. Zo heb je hier kledingzaken, kunstgaleries, kappers, hotels, coffeeshops, cadeauwinkels en héél veel restaurants. Sfeer proeven kun je hier dus zeker doen!

Geschiedenis

Oké, even over de geschiedenis: er valt hier namelijk wel heel veel te zien! Met name de twee pleinen, het Hofplein en het Gouverneursplein, bieden veel moois. Zo hebben we bijvoorbeeld hotel het Stadhouderlijk Hof. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, maar dit was vroeger de verblijfplaats van de Friese stadhouders.

Us Heit, het alter ego van Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg, is het prominente boegbeeld van alle stadhouders. Zijn evenbeeld is te bewonderen op het Gouverneursplein, regelrecht tegenover zijn voormalig onderkomen.

Wilhelminaboom

Bij het beeld van Us Heit vind je trouwens de Wilhelminaboom. De prachtige linde is in 1898 geplant, toen Wilhelmina tot koningin werd gekroond. Sindsdien heeft de boom al heel wat doorstaan! Met het prachtige monumentale hek van siersmeedwerk rondom de boom is het een echte eyecatcher!

Als je heel dichtbij de boom komt, zie je de ‘appeltjes van Oranje’ in het hekwerk. En als we dan toch praten over historische monumenten: het ruim driehonderd jaar oude classicistische stadhuis kun je ook eens bekijken.

Reis terug in de tijd

Met zevenentwintig ramen in de voorgevel en twee indrukwekkend mooie beelden boven de entree is het oude stadhuis een prachtlocatie. ‘Oud’ wil trouwens niets zeggen over het gebruik van de locatie. Het is bijvoorbeeld een officiële trouwlocatie.

De mensen die het geluk hebben even naar binnen te mogen, maken direct een reis terug in de tijd! Weelderig behang, heel veel klassieke schilderijen, kroonluchters, glas- in-lood, robuuste deuren vol houtsnijwerk: je kijkt je ogen uit.

Oudste café

Oké, genoeg historie. We gaan de kroeg in. Op de hoek vind je namelijk het oudste café binnen de Leeuwarder stadsgrachten: het Oranje Bierhuis. Het café bestaat sinds 1770 en was ‘vroeger’ een koffieschenkerij.

Oeps. Toch een stukje historie. Nou ja, daar kun je in het Gouverneurskwartier ook bijna niet omheen. Het merendeel van de ruim zeshonderd(!) Leeuwarder stadsmonumenten vind je namelijk in het Gouverneurskwartier. Een van de eerste dansleraren van Mata Hari woonde bijvoorbeeld in de Sint Jacobsstraat. Op nummer 35.

Van stalling tot cadeauwinkel

Oké, nu gaan we het echt even hebben over de terrassen. Op het moment van schrijven is het winter, dus is het buiten niet zulk lekker weer om een terrasje te pakken, maar het Hofplein is het visitekaartje van het Gouverneurskwartier.

De hele dag kun je hier genieten van het zonnetje op een van de vele terrassen, terwijl je uitkijkt op het schitterende paleis Stadhouderlijk Hof. En in de aangrenzende Sint Jacobsstraat vind je onder andere een gratis bewaakte fietsenstalling en diverse leuke winkels waar je terecht kunt voor hét perfecte verjaardagscadeau.

Het winkelgebied verdient het absoluut om even in het zonnetje gezet te worden. Al is het alleen maar om haar schitterende historische gebouwen en de prettige sfeer die er hangt. Verdiep je dus eens in je omgeving, de volgende keer dat je er doorheen fietst, rijdt of een winkel bezoekt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *