Heb jij de kaasplank van De Markies al geproefd?

In plankjes op brood, op de tosti of na de borrel: een lekker stukje kaas gaat er (bijna) bij iedereen wel in. Bij speciaalbiercafé De Markies kunnen alle kaas-fanaten hun hart ophalen, want sinds kort kun je hier genieten van hele goede kaasplankjes! En dit is allemaal te danken aan Michelle haar voorliefde voor kaas.

Michelle, een van de eigenaren van De Markies, heeft namelijk een flinke voorliefde voor het gele zuivelproduct. Ze kwam op het idee om een kaasbar te beginnen, maar ze had niet de behoefte om een nieuw bedrijf te starten. “Daarom hebben we een soort kaasbar geïntegreerd in De Markies”, vertelt Michelle aan ons. Na een jaar waarin ze zelf op onderzoek ging, kaas maakte op de ambachtelijke manier en een waterbuffelboerderij bezocht, kun je nu bij je speciaalbiertje genieten van 28 soorten kaas. 

Smaakwiel 

De gekozen kazen staan op een speciale kaaskaart. “Het is een smaakwiel waar de combinatie tussen kaas en bier centraal staat. Je zoekt een paartje dat elkaar versterkt”, legt Michelle uit. “Niet alleen krijgt bier meer smaak, maar ook komt de kaas ook meer tot zijn recht. Deze kazen verkopen ze ook bij kaaswinkels en luxe restaurants, maar daar betaal je veel meer. Dit zijn echt topkazen uit Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje.” 

Mochten er mensen zijn die twijfels hebben over de combinatie van bier en kaas: Michelle neemt ze graag weg. “Bij wijnen zie je een groot smakenpallet, maar de smakenpallet van bieren is nog veel groter! Je hebt bijvoorbeeld zure bieren. Die worden momenteel heel goed verkocht en daar kan je een specifieke kaas bij zoeken. Sommige bieren smaken ook heel bitter. Beide smaken heb je niet in wijn! Tenzij je een bedorven wijntje drinkt”, vertelt ze lachend. “Maar het mooie ervan is dat het elkaar helpt om beter te smaken. Beiden trekken elkaar omhoog, dus kaas is echt een toevoeging aan het bierdrinken.” 

Voor ieder wat wils 

Of je nou allergisch bent voor melk, noten, een vegetarische of veganistische levensstijl hebt, in verwachting bent of helemaal niet van bier houdt: Michelle heeft voor iedereen een kaas op de kaart staan. “En qua bestedingsbedrag heb ik rekening gehouden met iedereen. Voor elke portefeuille heb ik een keuzemogelijkheid! Vanaf ongeveer een tientje krijg je een mooie en eerlijke kaasplank. Mensen die helemaal los willen gaan, kunnen hier natuurlijk ook tien dure kazen kiezen.” 

De kaasplankjes zijn aardig populair, vertrouwt Michelle ons toe. “Er komen ook veel goede reacties binnen. Als mensen een kaasplankje hebben genomen, zeggen ze vaak dat het zo lekker en bijzonder is dat wij dit kunnen doen. Dan doet mijn hart echt een sprongetje!” 

Even proeven 

Na het interview biedt Michelle ons aan om een kaasplankje te proeven. Daar zeggen we, al helemaal met het mooie weer, zeker geen nee tegen! Zogezegd, zo gedaan, en een paar uur later zitten we heerlijk in het zonnetje op het terras van De Markies te genieten van vijf soorten kaas: de Oudwijker Colosso, Cremeux de Bourgogne, Brie de Meaux AOP, Sint Agur en de Sint bernardus abdijkaas. 

Nou zijn wij geen voedselrecensenten, dus wie dit leest moet het helaas doen met
een beknoptere beoordeling. Wat we wel kunnen zeggen: dat smaakt naar meer! De blauwschimmelkaas smaakt lekker pittig en romig en de Sint Bernardus is een nieuwe favoriet. Het heeft een heerlijk zachte smaak. Voeg daar de Kweepeergelei en de Amelander Honingdillemosterd aan toe en je hebt een overheerlijk kaasplankje. De mosterd komt van Ameland, van de koren- en mosterdmolen de ‘De Verwachting’. Een terechte toevoeging aan het favoriete speciaalbiertje! 

1 Reactie to “Heb jij de kaasplank van De Markies al geproefd?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.