Foodtips: Weet wat je eet

Als je even goed je best doet, ben je helemaal klaar voor de zomer. Het winterlichaam ruilen we in voor een strak en sexy zomerlichaam. We helpen je graag een handje en hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor een blijvend resultaat.

1. Eten moet altijd in verhouding zijn tot je beweegpatroon. Beweeg je weinig? Dan slaat je lichaam de voedingsstoffen op en dat zorgt ervoor dat je aankomt en je vetpercentage verhoogt. Ben je actief en beweeg je veel, dan pas je de hoeveelheid eten op aan.

2. Drink minimaal 2 liter water per dag. Vocht reguleert je lichaamstemperatuur en is essentieel voor de stofwisseling. Wacht niet op het gevoel dat je dorst hebt, maar zet het water binnen handbereik en drink gelijkmatig over de gehele dag.

3. Vermijd enkelvoudige suikers. Deze snelle suikers hebben meer invloed op onze bloedsuikerspiegel dan meervoudige suikers. Hoe meer vezels in de koolhydraatvorm, hoe minder de invloed op de bloedsuikerspiegel. Mijdt dus koek, snoep, frisdrank en andere bewerkte voedingsmiddelen.

4. Eet geen twee  koolhydraat rijke maaltijden achter elkaar. Je lichaam heeft dan meer energie nodig om de voeding te verwerken. Koolhydraten zijn namelijk meervoudige suikers, waardoor het lichaam het eerst moet verteren voordat het de energie opneemt.

5. Neem fruit als tussendoor en niet samen met andere maaltijden. Je maag verwerkt makkelijker alle nutriënten, vezels en enkelvoudige suikers. Wanneer je fruit eet, werkt het spijsverteringssysteem sneller dan wanneer je bijvoorbeeld voeding met vetten, proteïnen en zetmeel nuttigt.

6. Je voeding moet voldoende omega 3-vetzuren bevatten. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Een portie vette vis per week kan al helpen. Andere bronnen van omega 3 zijn walnoten en in mindere mate vlees en groene bladgroenten.

7. Wil je afvallen dan moet het aantal calorieën dat je inneemt altijd lager zijn dat je verbruikt. Hierdoor spreekt je lichaam namelijk je vetreserves aan. Wanneer je dit goed in de gaten houdt en steevast doet, val je af. Natuurlijk helpt voldoende beweging hier ook bij.

8. Voldoende gezonde eiwitten in je voeding zijn van belang om je spiermassa tijdens een dieet in stand te houden. Sporters die  sterkere en grotere spieren willen of willen aankomen, zie je vaak met eiwitshakes rondlopen. Dit doen ze niet voor niets en helpt bij de spieropbouw.

9. Koolhydraten hebben maar één functie in je voeding, het leveren van energie. Als je weinig beweegt mijdt ze dan. De overtollige koolhydraten worden namelijk omgezet in lichaamsvet. Je lichaam slaat het als reserve op. Wel handig voor in de winter, maar we willen nu toch echt weer een strandlichaam.
10. Gezond eten of een dieet is voor altijd, niet voor even. Heb jij je streefgewicht behaald of voel jij je lekkerder door je dieet? Dan is het verstandig dit dieet aan te houden. Zo blijf je in vorm en voel jij je lichamelijk goed.

Tekst: Johan Weitenberg
Foto:  Pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *