20 jaar in het vak: Petra (het meisje van Van Keulen)

Volgend jaar zit ze alweer 20 jaar in het vak: Petra de Boer. Petra is eigenaresse van Foto Van Keulen en staat ook wel bekend als ‘het meisje van Van Keulen’. De speciaalzaak bevindt zich aan de Nieuwestad en is gespecialiseerd in fotografie en alles wat daarbij komt kijken.

Petra is ooit begonnen als stagiaire bij Van Keulen. Een zeer leerzame periode en voor Petra het begin van haar carrière. ‘Na mijn stageperiode ben ik blijven werken in de zaak. Ik vond het er zo ontzettend leuk; dit was precies wat ik wilde. Toen ik na vier jaar de mogelijkheid kreeg om de zaak over te nemen, heb ik geen moment getwijfeld. Ik was inmiddels afgestudeerd en had altijd al gedroomd van een eigen onderneming,’ vertelt ze.

’20 jaar geleden waren we voornamelijk bezig met het maken van pasfoto’s en het ontwikkelen van foto’s op rolletjes. In de loop der jaren is er echt een hele hoop veranderd. Toen ik de zaak overnam, heb ik direct een digitale printer gekocht zodat ik foto’s digitaal kon afdrukken. Klanten kwamen toen naar de zaak met een 1 megapixel camera, dat kunnen we ons nu echt niet meer voorstellen. Ik was trouwens de allereerste in Friesland met zo’n printer. Dat leverde me niet alleen toen een hoop klandizie op, maar nu nog steeds heb ik er profijt van. Regelmatig zie ik nog gezichten van toen terug. Zulke trouwe klanten geven ontzettend veel voldoening; een van de dingen waardoor ik nog elke dag met plezier naar mijn werk ga.’ 

De fotografie heeft in het digitale tijdperk een ware vlucht genomen, waardoor ook Petra innovatief moest zijn met het aanbod in haar winkel. Het assortiment bij de speciaalzaak is daardoor nu ontzettend uitgebreid. Je kunt er terecht voor de hardware zoals camera’s en accessoires, het maken van de nodige pasfoto’s, het laten afdrukken van digitale foto’s (ook op bijvoorbeeld cadeauartikelen), de nodige foto gerelateerde artikelen zoals lijsten en albums en voor het reinigen en repareren van je camera wanneer dat nodig is. Eigenlijk kun je bij Van Keulen dus terecht voor alle facetten van de fotografie.

Ook een onderdeel binnen het assortiment zijn fotoshoots en fotocursussen. Boven de zaak is een fotostudio ingericht waar Petra shoots verzorgd. Daarnaast verzorgt ze hier ook diverse cursussen. Dit doet ze trouwens niet alleen in de studio, maar ook op locatie. ‘Doordat foto’s maken steeds toegankelijker wordt en het voor een hoop mensen heel normaal is geworden, merk je dat mensen meer interesse hebben in het vak. Het aanbod aan cursussen wordt daardoor steeds groter. Zo waren het in het begin veel basiscursussen, maar tegenwoordig bied ik ook een cursus voor de semiprofessional die alles zelf wil instellen en ook een cursus photoshop behoort tot de mogelijkheden; klanten willen steeds meer weten. Het is eigenlijk een soort ‘u vraagt, wij draaien’; als de vraag er is, probeer ik altijd te kijken of in die behoefte kan voorzien.’

Tekst: Janneke Vonk
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *