Explore the North; The Summer Sessions

Zomer vol cultuur met nieuwe ontmoetingen, hernieuwde kennismakingen en prikkelende ontdekkingen. Normaal ken je Explore the North van haar winterse stadsfestival in Leeuwarden. Een festival op verrassende plekken in de Leeuwarder binnenstad, met muziek, literatuur, theater en meer. Maar dit jaar is uiteraard niets normaal. Dus presenteert Explore the North deze zomer The Summer Sessions.

Explore the North – The Summer Sessions is een bijzonder zomerfestival – met een programma vol showcases, nieuwe voorstellingen en premières op het gebied van muziek, theater, literatuur en meer – lopend van juni tot en met september. Een festivalom te vieren dat we deze zomer weer voorzichtig kunnen samenkomen; zo ontstaat er een zomer vol cultuur met nieuwe ontmoetingen, hernieuwde kennismakingen en prikkelende ontdekkingen.

Een groot deel van de voorstellingen is tot stand gekomen in samenwerking met Explore the North als productiehuis. Al eerder dit jaar werkten veel makers in De Westerkerk en ook Zalen Schaaf in Leeuwarden aan hun nieuwe werk. Hiernaast vind je een greep uit het programma van juli. Bij het bezoeken van The Summer Sessions is het niet nodig je te laten testen.

10 & 11 juli

Tuimelaar – Jules van Hulst, Tsead Bruinja & Explore the North | Performance

Skip intro – flip recap – zes keer de liefde over en weer
Tuimelaar is een performance en een meditatie over de liefde waarin video, poëzie en installatie elkaar uitdagen. In zes afzonderlijke hoofdstukken ondervinden beeldend kunstenaar Jules van Hulst en dichter Tsead Bruinja wat mensen verbindt. Ze delen ervaringen over de omarming van en het verzet tegen de liefde. Dat kan gaan om de liefde binnen een vriendschap of een romantische relatie of de liefde voor iets hogers en ongrijpbaars, de mystieke liefde.

Als je Tuimelaar als een instrument ziet kun je zeggen dat hij rolt. Als je Tuimelaar als een gedrag ziet, kun je zeggen dat hij meebe- weegt. Maar wat drijft hem aan? De handen van Van Hulst zou je kunnen zeggen of de woorden van Bruinja, maar dat is het niet. De liefde zet de zaak in beweging en maakt beide mannen de speelbal van een lot waar ze zich aan over moeten geven. Die strijd tussen verzet en acceptatie maakt Tuimelaar en geeft zwaartekracht aan alles op het speelvlak.

13, 14 & 15 juli

KAMALOKA – HOMSK | Theatervoorstelling

Een afdaling in de wereld van de waanzin
In KAMALOKA – wat zoiets betekent als tussenwereld – hebben twee mensen zich buitengesloten van de wereld. Onder regie van Hendrik Aerts spelen Marjolein Ley en Eelco Venema een stuk zonder begin of einde, begeleid door de muziek van BlackboxRed in een decor van Bouke Groen.

Kamaloka is het hoofdgerecht in het Museum van de Waanzin, waar naast de theaterperformance nog meer valt te zien en te horen van verschillende makers rondom het thema, waaronder beeldend werk, een videoprojectie en opgenomen interviews over de vraag: wat is nu eigenlijk gek? Alles coronaproof uiteraard!

23 & 24 juli

Unlocked – Chagall | muziek & technologie

Een beleving: Chagall zingt terwijl ze tegelijkertijd met bewegingen en speciale handschoenen de muziek en het licht bestuurt. Ze trad al op voor de koninklijke familie en in juli komt ze in Leeuwarden spelen.

Wat kom je tegen van jezelf als je even helemaal stil moet staan? Chagall brengt dit werk naar buiten in een nieuwe live muziekervaring, waarin zij met sensoren en de beweging van haar lichaam en handen alle elektronische elementen in de muziek bestuurt, terwijl zij tegelijkertijd controle heeft over een immersieve lichtinstallatie. Chagall zingt, speelt en beweegt zich in de installatie die zich als een netwerk lichtgevend neuronen om haar heen vormt. Unlocked is samensmelting van kunstvormen en de verschillende talenten van Chagall en haar team, die sinds maart 2020 allemaal met jeukende handen thuis zaten.

Kijk voor het volledige programma en tickets op: www.explore-the-north.nl

Foto: Sanne Wijkamp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *