Column Iris: Don’t throw that away! Duurzame en vintage fashion.

Column comfort Iris Leeuwarden

We leven in een wereld die zich steeds bewuster wordt van de klimaatproblemen en de hand van de mensheid daarin. De ene persoon probeert hierin iets te betekenen door een dag de Groene Ster vuilvrij te maken, een ander eet minder of geen vlees,  jongeren die spijbelen om aandacht te vragen voor de klimaatsveranderingen en politici die programma’s vol milieu speerpunten ambiëren. Iedereen probeert op zijn of haar manier een steentje bij te dragen. En zeg nou zelf, een beter milieu begint bij jezelf.

In Leeuwarden is dit ook een hot and happening item. Zo vind je in onze stad steeds meer sustainable (duurzame) fashion! Veel ondernemers proberen hierin een steentje bij te dragen. Kleding wordt snel weggegooid, ikzelf was er ook schuldig aan, terwijl het soms amper gedragen is of de kwaliteit nog prima is. Vintage en duurzame kleding is hot en van nu en draagt bij aan de wereld wat schoner houden. Ik hoor je denken, ‘ik ga echt geen tweedehands slipjes kopen’. Dat snap ik en dat mag je denken, ikzelf zou dat ook niet zo snel doen, maar een toffe hoed of leuke blouse, why not? Dus duik snel eens je kledingkast in om te kijken waarmee je een ander nog blij kunt maken.

In ons moaie stadsje vindt je allerlei winkels die hierin volop aanbod bieden. Ik deed een rondje en serieus, het is dat ik bijna 9 maanden zwanger ben en shoppen nu even geen goed idee is, maar ik kwam echt toffe winkels met draagbare kleding tegen! Zo vond ik op Over de Kelders de winkel Regverdig. Een eigentijds, eigenzinnig aanbod in vintage en tweedehands kleding. Een winkel die wil bijdragen aan een groenere en eerlijkere kledingindustrie. In de Nieuwe Oosterstraat vind je de tweedehandszaak Over en Weer, een winkel vol vintage en tweedehandsjes, waar je heerlijk even kunt struinen, ook leuke schoenen by the way! In de vijzelstraat zit Madelief, alleen de naam al maakt het een kijkje waard.

Heerlijk sneupen! Op de Ossekop vind je vintageshop de Plek, de eigenaresse biedt met haar kledingstijl al genoeg vintage inspiratie. De keuze is reuze! En wil je op een hele originele manier geholpen worden, neem dan eens een kijkje bij Sylvia’s Sneuphoek, bij de Put. Deze verkoopster met haar Duitse accent kan je zo enthousiast maken! Naast zelf losgaan en shoppen in deze vintage winkels, kun je er ook in overleg je eigen kleding brengen! Soms om gewoon zo weg te geven, soms tegen een vergoeding.

Wat wij zelf twee keer per jaar doen met vriendinnen is een kledingruil party. Iedereen neemt haar kleding, schoenen, accessoires mee die niet meer gedragen worden. Vervolgens houden we om de beurt een kleine modeshow en passen we elkaars kleren. Hapje en drankje erbij en je hebt een waar feestje! Duurzaamheid kan al klein beginnen, waar begin jij?

Nog twee laatste tips!
In het Fec vindt vanaf september weer op zondagen de Supervlooi plaats. Een ideale plek om je tweedehands/vintage kleding te verkopen of om lekker op zoek te gaan naar mooie vintage vondsten.
In oktober vindt er in de Prinsentuin de Park Markt plaats, een markt waar ook veel vintage te vinden is.
Iris Kloosterman

1 Reactie to “Column Iris: Don’t throw that away! Duurzame en vintage fashion.”

  1. In de winkel van Terre des Hommes vind je ook veel kleding, momenteel is de zomerkleding 2e gratis! De opbrengst gaat naar het goede doel. Dubbel Duurzaam!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *