Afscheid van Psy-Fi

Na dit weekend nemen we afscheid van het festival Psy-Fi. Bezoekers zijn teleurgesteld over het feit dat het nu écht voorbij is. De strijd die het festival voerde met Groene Ster Duurzaam hebben ze opgegeven. 

De jarenlange strijd tussen GSD en Psy-Fi is eindelijk voorbij. In juni gooide de organisatie van Psy-Fi de handdoek in de ring en afgelopen weekend was de laatste en zesde editie van het festival. 

Van Sjoerd Feitsma hoeft het festival helemaal niet weg. “We zijn blij met het festival maar het moet wel passen in het kader dat wij hebben gesteld.”, aldus de wetgever van Leeuwarden. 

Jeroen Gebben van de gemeente Tytsjerksteradiel is net als Sjoerd Feitsma ook groot voorstander van Psy-Fi. Ondanks dat er geregeld klachten komen vanuit de gemeente over geluidsoverlast vindt hij dat er ruimte en een plek moet zijn voor deze doelgroep. 

Zelf woont hij in Burgum, waar hij nog niks over het festival heeft gehoord terwijl dat de afgelopen jaren wel het geval was. Hij begrijpt dat mensen er last van kunnen hebben, zeker als de muziekstijl je niet aanspreekt. Dit jaar is het aantal aan klachten aanzienlijk gedaald. Zo zijn er bijvoorbeeld van donderdag op vrijdag maar drie meldingen binnengekomen, terwijl er de afgelopen jaren over het weekend wel zestig tot negentig meldingen binnenkwamen.  

Tijdens de laatste editie van het festival gingen er geruchten dat er gedemonstreerd zou worden bij het huis van de GSD-voorzitter Theo van Gelder. De organisatie ging daar niet mee akkoord en in plaats daarvan organiseerde zij een meditatiesessie op de zondagmiddag. Aan de sessie deden meer dan 300 bezoekers mee. Daarmee werd het festival en – tevens het Psy-Fi-tijdperk in Leeuwarden – afgesloten.

Bron: Leeuwarder Courant

foto: Bart Lindenhovius

5 Reacties op “Afscheid van Psy-Fi”

  1. Wij vinden het zooo jammer dat 2019 de laatste keer is,wat hebben we genoten van al die kleurijke,vriendelijke festival gangers,waar je totaal geen last van hebt! We hopen er toch op dat Psy Fy in de groene ster blijft!!!!

    1. We hopen dat de Gemeente in een paar zaken toch wat schappelijker word tegenover de organisatie van PSI-FY. Dit Festival moet in Leeuwarden blijven.!! Dit festival is zo anders en zo bijzonder. Het is onverteerbaar als het festival niet meer in Leeuwarden.plaatsvind.. Mensen die er geweest zijn weten waarom. Het kan toch niet zo zijn dat een paar principiële klagers dit fantastische festival de nek om draaien. Alstublieft Gemeente Leeuwarden neem zelf het initiatief en ga met de organisatie om de tafel. Ook veel lokale bezoekers waren er bij. Ook de economische voordelen in regio mogen niet worden vergeten. Het zet Friesland en Leeuwarden internationaal op de kaart.. Veel mensen willen zo graag op deze mooie plek terugkomen. We hopen dat ook in 20120 PSI-Fy weer in Leeuwarden terug komt. We are One.

  2. Ik was dit jaar voor het eerst op het festival en wat baal ik stevig van het feit dat ik EN het festival niet eerder heb ontdekt EN dat het blijkbaar in dit land altijd weer mogelijk is dat een hele kleine groep het verpest voor een grote meerderheid. Ga ajb de strijdbijl begraven en praat met elkaar en zorg dat dit mooie festival alsnog voor Leeuwarden behouden blijft.

  3. Mijn eerste keer psy…… Alle dagen geweest. Wat een Feest. Ik raakte me telefoon kwijt maar wat ergens anders onmogelijk was gebeurde hier met tig duizenden psy gangers. Telefoon weer terug. Al me tal, een eerlijk lief en kleurrijk volk…. STAY PSY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *