Deze evenementen gaan niet door of zijn verplaats vanwege het coronavirus

Dankzij het coronavirus zijn er enorm veel evenementen afgeblazen of uitgesteld, zoals het EK voetbal, het Eurovisie Songfestival, de Olympische Spelen en The Passion. Ook in Friesland zijn er talloze evenementen uitgesteld of verplaats. In dit artikel vind je een overzicht van de bekendste evenementen en wat de organisatoren hebben laten weten.

Fiets-, wandel- en loopevenementen

De Slachtemarathon verhuist naar 2021. Het vierjaarlijkse wandelevenement krijgt het culturele programma in de aan de route gelegen dorpen niet rond. Als je een kaartje hebt gekocht voor de editie van 2020, krijg je bericht van de organisatie. Naast een loopevenement is de Slachtemarathon ook een hardloopwedstrijd. Of dat onderdeel ook naar volgend jaar wordt verplaatst, is nog niet duidelijk.

Ook Loop Leeuwarden gaat niet door in 2020. Voor de editie in 2021 volgt een nieuwe datum. De deelnemers krijgen hun inschrijfgeld niet terug, omdat er in de aanloop naar de editie van 2020 al veel kosten zijn gemaakt. Het inschrijfgeld is nodig om die kosten te kunnen dekken en conform de algemene voorwaarden. Wel krijgen de deelnemers het geld terug van een besteld shirt. Zou je meedoen aan de clinics? Dan krijg je 25 euro teruggestort.

Alle evenementen van de Sportvereniging Friesland (SF Friesland) tot 1 juni zijn geannuleerd. De Night to Light Run & Festival in Franeker is verplaatst naar 3 oktober. De deelnemers aan de uitverkochte loop en wandeltocht kunnen met een persoonlijke actiecode zich kosteloos inschrijven op de nieuwe datum.

Ook in Dokkum gaat een hardloopevenement niet door. De volgende editie van de Bonifatiusloop wordt gehouden op 10 april 2021. De deelnemers die zich hebben ingeschreven en hiervoor hebben betaald, krijgen volgens de organisatie hun geld terug.

Urban Trail Leeuwarden is verplaatst naar een datum later in dit jaar. ‘De organisatie gaat in gesprek treden met de diverse stakeholders om te inventariseren welke data mogelijk zijn.’, meldt de Leeuwarder Courant.

Na overleg met medische experts en de toernooiorganisatoren heeft de World Flying Disc Federation (WFDF) dinsdag aangekondigd dat alle geplande WK’s voor de aankomende zes maanden worden geannuleerd of uitgesteld. Het wereldkampioenschap ultimate frisbee zou worden gehouden van 11 tot en met 18 juli in Leeuwarden met deelnemers uit veertig landen.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Dit jaar is er geen grote Dodenherdenking en komt er geen groots Bevrijdingsfestival in Leeuwarden.

Elfstedentochten

De deelnemers aan de Fietselfstedentocht zouden hun inschrijfgeld kwijt zijn als de tocht niet doorgaat. Hier worden toch coulancevoorstellen voor gedaan, volgens voorzitter Stephan Rekker. Ook de stepelfstedentocht (op zondag) en de motorelfstedentocht (op maandag) gaan niet door.

De al ingeschreven deelnemers voor de Elfstedenwandeltocht krijgen het grootste deel van het inschrijfgeld terug en krijgen voorrang bij de inschrijving van de tocht van 2021.

Ook eind mei sneuvelt er een elfstedentocht: de Elfstedenroeimarathon. ‘Als commissie gaan we ons beraden op de ontstane situatie’, schrijft de organisatie.

Ook de Elfstedenzwemtocht van Stefan van der Pal gaat niet door. De Leeuwarder sporter heeft dat vanwege de ellende rond het coronavirus besloten.

Festivals

Het Oranjewoudfestival is in samenspraak met de gemeente Heerenveen afgelast. Het klassieke muziekevenement zou van 29 mei tot en met 1 juni gehouden worden. Als je kaartjes hebt gekocht of bent betrokken bij het festival, ontvang je van de organisatie binnenkort bericht.

Oerrock slaat een jaartje over en is terug in 2021. De organisatie gaat de aangeschafte tickets voor 2020 omzetten in een ticket voor de volgende editie.‘De exacte werkwijze en informatie rondom de door jouw aangeschafte tickets zal later worden gecommuniceerd’, meldt de organisatie.

Aaipop, ‘het grootste Friestalige festival ter wereld’ in Nijland gaat niet door. De voorverkoop van kaarten was al eerder uitgesteld. ‘Moandei 5 april 2021 is der wer in nije Aaipop!’

Theaters

Zou je een theatervoorstelling bezoeken? Dan wordt je via mail en de website van je theater op de hoogte gehouden over de gevolgen van de coronacrisis. Er wordt vooral gezocht naar vervangende data en tickets annuleren is vaak niet mogelijk. ‘Wij hebben tijd nodig om de omvang van de financiële impact in kaart te brengen, onze juridische positie nader te bepalen en afspraken te maken met collega-branche organisaties’, laat stadsschouwburg De Harmonie weten, meldt de Leeuwarder Courant.

Poppodia

Concerten in Popodia Neushoorn, Iduna en Bolwerk zijn geannuleerd. Bij veel concerten is er een nieuwe datum bekend. Op de websites van de podia vind je meer informatie hierover.

Andere evenementen

Het volledige programma van het Pinksterfeest Veenklooster is doorgeschoven naar volgend jaar. Ook de Harlinger Visserijdagen gaan niet door. Het evenement stond gepland op 26 tot en met 29 augustus, maar de organisatie vindt het ongepast om de sponsoren (die moeilijke tijden doormaken op dit moment) om een bijdrage te vragen. Daarnaast kan er in de drukste periode geen overleg plaatsvinden, volgens de organisatie.

Het Fries Straatfestival, oorspronkelijk op 29 en 30 mei, is een jaartje verschoven. De organisatie neemt persoonlijk contact op met de artiesten en partners waar afspraken mee zijn gemaakt. Er wordt vol goede moed toegewerkt naar de veertigste editie in 2021.

Het risico is te groot voor de Waadhoeke Cup 2020 (6 en 7 juni). Dit evenement gaat dus ook niet door. Het voetbaltoernooi zou op twee locaties in Franeker worden gehouden, maar in een persbericht laat de organisatie weten: ‘Team Waadhoeke Cup acht het risico helaas te groot om meer dan 4000 kinderen (plus supporters) in één weekend naar Franeker te laten afreizen. Deze grote verantwoordelijkheid willen wij met het oog op de snelle verspreiding van het COVID-19 virus, in combinatie met het maatregelenpakket vanuit de overheden, niet op ons nemen.’

De Boerebrulloft van 22 juli gaat niet door. ‘Het zijn momenteel onzekere tijden’, schrijft de organisatie op de Facebook-pagina Boerebrulloft Joure. ‘Waardoor het bruidspaar en de organisatie zich niet voor kan bereiden voor de grote dag.’ Ook speelt het mee dat het onzeker tijden zijn voor de sponsoren. ‘Waardoor wij het niet gepast vinden om dit jaar op hun bijdrage te rekenen.’

Ook de Harlingen-Terschellingen Roeirace van dit jaar gaat niet door. Verplaatsen is, vanwege de logistieke complexiteit van het evenement, ook geen optie. ‘In ieder geval zal de startlijst 2020 de startlijst van 2021 worden. Wij vragen iedereen even geduld te hebben over de verdere afwikkeling van een aantal zaken zoals reeds gemaakte kosten voor de HT-Roeirace 2020, teruggave gedeelte inschrijfgeld, etc. Daar gaat het HT bestuur nu mee aan de gang.’ schrijft het bestuur op Facebook

Wat gaat er dan wél door?

Vooralsnog gaat het SKS kampioenschap skûtsjesilen ‘gewoon’ door, laat de SKS weten. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het grootste meerdaagse evenement van Friesland deze zomer niet door kan gaan. Het SKS-kampioenschap begint op 18 juli en duurt tot en met 31 juli 2020.

Bron: Leeuwarder Courant

1 Reactie to “Deze evenementen gaan niet door of zijn verplaats vanwege het coronavirus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *