Designed For Maria en Pracht & Pronk

‘Sommige bezoekers komen gewoon even binnen om het gevoel van vroeger te herleven. Ze kunnen soms wel uren rondlopen.’ Het is duidelijk: in deze winkel vind je een bijzondere collectie rokken, pakken, lp’s, radio’s, scheerapparaten en nog veel meer. Alles wat je ziet komt uit de periode 1920 tot 1980.

Gitte Wolters is eigenaresse van Designed for Maria, een kledingwinkel vol vintage kleding. Ze deelt het pand met Marjo Engelman, die met haar winkel Pracht en Pronk vintage accessoires en woonartikelen een nieuw leven inblaast. Samen hebben ze een unieke collectie vol met mooie spulletjes die uitsluitend vóór 1980 gemaakt zijn.

Passievolle collectie
Gitte is een gepassioneerd rock-’n-roll en jaren ’50- liefhebber. Ze begon samen met Marjo het winkeltje in Burgum, het pand delen ze met drie andere retro en rock- ’n-roll winkels, met de insteek echt oud vintage te verkopen. Ze vullen elkaar aan; Gitte herkent een unieke jurk uit duizenden, Marjo heeft een neus voor speciale producten. Hun collectie groeit en al snel wordt de winkel te klein en verhuizen ze naar Leeuwarden. Hier vinden ze het pand op de Tuinen. Na nog geen jaar is ook deze winkel al aan de krappe kant. Ze willen het liefst een groter pand, zodat ze weer met meer ondernemers hun passie kunnen delen.

Zelf loopt Gitte vanaf haar 18e al in rock-’n-roll-kleding; toen kocht ze het nog bij de kledingwinkel Het Hoepeltje, nu kan ze het uit haar eigen, zorgvuldig samengestelde collectie halen. Ze koopt de kleding in aan de hand van tips die ze krijgt. Ze wil geen kilo- inkopen doen, maar zoekt op markten naar goede kwaliteit kleding voor een schappelijke prijs, zolang het maar uit de periode voor de jaren ’80 komt en ze het zelf mooi vindt.

Inspiratie
De winkel wordt overspoeld door vintage-liefhebbers, mensen voor wie de kleding herinneringen oproept. Door mee te doen aan beurzen en festivals heeft de zaak al snel een naam opgebouwd bij de liefhebbers. Maar ook steeds meer jongeren komen de winkel in. Door de themafeestjes van bijvoorbeeld café Dr. Watson wordt er vaak naar een blitse outfit gezocht in de winkel. Studenten van de modevakschool doen graag inspiratie op en komen rondsnuffelen, stoffen bekijken en voelen. ‘Niet alleen de stijl van de kleding is door de jaren heen veranderd, ook de manier van fabriceren. Vroeger had je veel dikkere stoffen en een andere manier van weven, wat ervoor zorgde dat je kleding langer mee ging. Nu is het veel meer een ‘wegwerpproduct’.’ Gitte laat met plezier de stoffen zien en vertelt erover. Haar verhaal en de kleding slaat meestal zo aan dat ze de studenten een tijdje later als klanten terugziet.

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude

1 Reactie to “Designed For Maria en Pracht & Pronk”

  1. Ik zou zeggen welkom op de Voorstreek wij zoeken ondernemers en buren.

    Voorstreek collega’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *