De echte ijsliefhebber gaat naar Margje24

Fijnproevers weten Margje 24 al te vinden. Dat is niet gek, want met melk van eigen koeien is dit het verste en meest eerlijke ijs van Leeuwarden. Het ambachtelijke boerenijs is er niet alleen voor de fijnproevers, maar voor elke ijsliefhebber. Met de mogelijkheid om elke maand in de salon je smaakpapillen op de proef te stellen kun je jezelf al snel een fijnproever noemen. 

Van koe tot hoorntje
De ijssalon met uitzicht op de Oldehove heeft een unieke manier van produceren. De melk komt van eigen koeien die leven in een vrije keuze stal. De koeien mogen zelf bepalen of ze binnen of buiten staan, wanneer ze gemolken worden en wanneer ze eten. Zodra de koeien ervoor kiezen om zich te laten melken, wordt de melk meteen gepasteuriseerd. Dat is uniek, want bij grote bedrijven wordt de melk vaak eerst opgeslagen en pas later gepasteuriseerd en verwerkt tot ijs. Door dit proces op de boerderij blijft de melk de verse smaak houden en dat proef je in het ijs van Margje 24. Deborah Bouma, die samen met haar man Sander eigenaar is van de boerderij en de ijssalon, stopt al haar creativiteit in het maken van het ijs. 


Smaakchallenge
Deborah gebruikt haar creativiteit om elke maand weer een bijzondere smaak te maken. Elke eerste week van de maand mogen bezoekers de smaak van de maand raden. Een leuke bezigheid voor jong en oud; gewapend met een mini-ijsje en een antwoordformulier staan bezoekers elkaar af te troeven. Aan het eind van de week wordt de winnaar bekend gemaakt, die niet alleen eeuwige roem, maar ook nog een cadeaubon van €25,- wint. Het wordt de bezoekers niet makkelijk gemaakt, de bijzondere smaken zorgen voor uiteenlopende antwoorden. De smaak van de maand mei was sinaasappel met witte chocolade, in april was het honing. 

Melkboer
De tijden dat de melkboer ’s ochtends je liter verse melk bracht is al even voorbij. De laatste jaren wordt de vraag voor ‘echte’ melk toch steeds groter. Bij de salon op de Harlingersingel kun je daarom naast vijftig soorten schepijs en milkshakes ook een fles verse melk halen. De trotse eigenaren van Margje 24 zijn hier blij om. Want hun reden voor het openen van de salon is om niet alleen bezoekers te trakteren op een lekker ijsje, maar om ook om bewustzijn te creëren rondom het neerzetten van een goed en lekker product. In de salon geven ze via de informatiepanelen, een filmpje over de boerderij en zelfs een webcam uitleg gegeven over het hele productieproces. 

Een jaar later
Margje 24 opende vorig jaar de deuren van de ijssalon in Leeuwarden. Voorheen verkochten ze al ijs uit vanaf de boerderij in Workum. Alhoewel het grote publiek de ijssalon nog niet volledig heeft ontdekt, zijn de fijnproevers lovend over het ambachtelijke ijs. ‘Heerlijk ijs voor een schappelijke prijs’ en ‘Possibly the best icecream in town!’, zijn zomaar een paar reacties te vinden op het internet. 

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *