Dé tip voor deze zomer: een triceratops in Leeuwarden!

Dit mag je niet missen: er komt een Triceratops naar Leeuwarden! Tien jaar geleden deed Naturalis Biodiversity Center een unieke vondst in Wyoming, USA: een kudde van vijf Triceratops. De dino’s gaan deze zomer ‘on tour’; in vijf steden, waaronder Leeuwarden, is een Triceratops te zien.

In het pop-up museum sta je oog in oog met het Triceratops skelet. Hier beleef je het proces van vondst en opgraving naar onderzoek en uiteindelijk de tentoonstelling. Ontdek allerlei weetjes: waarom heeft deze dino een snavel en wat is de functie van het nekschild en de drie hoorns op zijn kop?

Toffe programma’s in dbieb

Heb je het Triceratops skelet in het echt gezien, vervolg dan je route in dbieb waar je in een beleefroute nog veel meer dinoweetjes kunt ontdekken. Je kunt dino’s spotten, botten opgraven en ervaren hoe het voelt om zo’n enorme kraag te hebben. Daarnaast is er de hele zomer een tof programma met activiteiten zoals Q&A’s met dino-experts, Dining with dino’s in het pop-up restaurant én een talk met Melanie During (bekend van de Slimste Mens). Zij was erbij toen de vijf dino’s in Wyoming werden opgegraven.

Dino dubbelgangers in Natuurmuseum Fryslân

Hoe weten we eigenlijk hoe dinosauriërs leefden en wat ze aten? Wetenschappers kijken vaak naar dieren van nu die een beetje op ze lijken. Het is niet mogelijk om een levende Triceratops te bestuderen, maar van moderne vergelijkbare dieren zoals de olifant kunnen we wel het gedrag en voedingspatroon in kaart brengen. Zo kunnen we ons een voorstelling maken van hoe deze indrukwekkende dieren ooit op aarde hebben rondgelopen. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het skelet van een Thescelosaurus!

Triceratops-route door de stad

Tussen de Blokhuispoort/dbieb en Natuurmuseum Fryslân is een speciale Triceratops route gemaakt. Op vertoon van een Triceratops ticket voor de Blokhuispoort krijg je 50% korting op de entree voor Natuurmuseum Fryslân (excl. OnderWaterSafari) én een kleine Triceratops verrassing (zolang de voorraad strekt).

De andere Triceratops zijn te zien in de bibliotheken van Maastricht, Tilburg, Delft en Haarlem. Na de zomer komt de kudde weer samen voor een grote tentoonstelling in Naturalis in Leiden (vanaf 17 oktober 2024).

Praktische informatie

  • Waar: pop-up museum in de Blokhuispoort in Leeuwarden
  • Wanneer: 11 juli tot en met 18 augustus 2024, 9 juli opbouw skelet met publiek
  • Prijs: gratis in de Blokhuispoort en dbieb, 50% korting bij Natuurmuseum Fryslân
  • Tickets met tijdslot: via natuurmuseumfryslan.nl (verplicht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *