Samen bouwen staat centraal tijdens Arcadia 2025

Volgend jaar staat er iets bijzonders te gebeuren. Dan wordt namelijk het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân.

Arcadia organiseerde in 2022 al haar eerste editie met onder andere het wandelende Bosk, beeldende kunsttentoonstelling Paradys en een uitgebreid mienskipsprogramma. De tweede editie vindt plaats van 17 mei t/m 24 augustus 2025, met een programma verspreid door de hele provincie. Arcadia roept iedereen op om mee te bouwen.

‘Bij Arcadia geloven we dat onze samenleving zoveel mooier wordt, als je er zelf aan meewerkt. Als je de tv uitzet, de straat op gaat, contact maakt met anderen, nieuwe ideeën hoort en daardoor weer nieuwe ideeën krijgt. Als je bereid bent om mee te bouwen aan een nog mooiere wereld. Samen bouwen staat dus eigenlijk centraal tijdens Arcadia 2025,’ aldus Sjoerd Bootsma, artistiek leider van Arcadia.

Bouwurk

In 2025 bouwt Arcadia samen met vele handen de Oldehove in Leeuwarden af. Niet als kerk of kathedraal, maar als mienskipshûs voor iedereen. Met muren van Fryske grûn, duurzame gewassen en creatieve bouwstenen uit de hele provincie.

Gemaakt met gerecycled en bio-based materiaal wordt Bouwurk een gebouw vol nieuwe ideeën en eerste keren. Of je nu ontwerper, rietvlechter of haker van tafelkleedjes bent, iedereen kan meebouwen. ‘Door samen te bouwen laten we met Bouwurk zien dat het ons in Fryslân lukt om iets onvoorstelbaars neer te zetten. Dat we als mens tot enorme dingen in staat zijn, als we ons er samen voor inzetten,’ vertelt Sjoerd Bootsma.

Het maken van het ontwerp én de bouwstenen voor Bouwurk start nu al, het daadwerkelijk bouwen op locatie start op 17 mei 2025. Eenmaal klaar is het een ruimte voor iedereen die een plek zoekt om te maken, bedenken en proberen.

Met je dorp een voorstelling maken? Gebruik Bouwurk als podium. Zoek je naar frisse ideeën of inspiratie? Ga aan de slag in de maakruimte. Kijken als een kunstenaar? Kom naar een expositie en ga daarna samen aan de slag. Hoe het er precies uit gaat zien en hoe groot het gaat worden, wordt de komende tijd duidelijk: ‘Daarover zijn we nu met veel mensen in gesprek. Iedereen kan meepraten,’ vertelt Bootsma.

Het skelet van het bouwwerk staat vast, maar de uiteindelijke vorm wordt bepaald door de inbreng van de mienskip (de Friese gemeenschap: samen staan we sterker). Het tijdelijke gebouw wordt opgebouwd uit duurzame materialen en oude ambachten. Na afloop wordt het bouwwerk eigendom van de gemeente Leeuwarden, die het een passende plek zal geven.

Cultureel programma door de hele provincie

Er is nog veel meer te doen tijdens Arcadia 2025. Zo blijft het Open Programma van Arcadia, voorheen bekend als IIS, de ruimte om aan te haken. Ook stelt Arcadia een helpende hand beschikbaar voor iedereen die iets wil doen in of met de eigen omgeving.

Daar blijft het niet bij, want Arcadia werkt wederom aan een beeldende kunsttentoonstelling, locatietheater en aan voortzettingen van programma’s zoals Broei, Over de Drempel en Fryslân Bloeit. Het programma voor 2025 is nog volop in ontwikkeling. Ongeveer 100 dagen voor de start in mei 2025 presenteert Arcadia het definitieve programma.

Bouw mee

Je kunt op talloze manieren meedoen aan Arcadia 2025. Jonge makers die geboren zijn in deze eeuw met een goed idee voor een eigenzinnige productie zijn welkom bij Broei. Meld je aan voor Over de Drempel als je eenzaamheid aan wil pakken door middel van kunst en cultuur.

Dorpen die willen werken aan een duurzame toekomst van het eigen dorp, kunnen meedoen aan Fryslân Bloeit. Als initiatiefnemer van een project in je eigen dorp, wijk of straat kun je deelnemen aan het Open Programma. En er volgt nog veel meer.

Bouw jij mee? Meld je aan via www.arcadia.frl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *