De kleding van Moniek Miedema: eerlijk, exclusief en voor ieder moment van de dag

Bij Moniek Miedema vind je damesmode, ontworpen door een topontwerpster Moniek Miedema zelf! De kleding is exclusief, eerlijk voor ieder moment van de dag en vooral: kleurrijk! Hoe ze haar kleding ontwerpt en wat haar drijfveren zijn? Dat vertelt ze ons graag. We spreken af in haar atelier, haar ‘eilandje’, in Wirdum.

Moniek Miedema is ontwerpster en naaister, met een passie voor het ontwerpen van kleding en het samenstellen van collecties. “Ja, dat vind ik leuk. Laat mij maar lekker hier, op mijn eiland, in mijn atelier zitten en mijn dingetjes doen. Het is fantastisch om mensen tegen te komen in mijn kleding. Dat is ook door de jaren heen veel gebeurd”, vertelt ze. Na een moeilijke periode, heeft ze een frisse start gemaakt in de Sint Jacobsstraat. 

EERLIJK GEPRODUCEERD 

Als we vragen wat Moniek belangrijk vindt, komt er één duidelijk antwoord: het eerlijk produceren van kleding. “Het is absurd dat er twee keer per jaar een nieuwe kledingcollectie in de winkels hangt. Mensen geven kleding ook geen waarde meer. Prijs staat  op de eerste plek en dat is bepalend voor de waardering die je aan het kledingstuk hangt”, vertelt Moniek gepassioneerd. “Als ik zes broekjes in de winkel heb, verkoop ik ze alle zes. Dan komt er wel iets nieuws, want het is absurd om er twaalf of misschien wel twintig te maken omdat ik geen nee wil verkopen.” 

De kleding van Moniek is eerlijk en duurzaam. “Natuurlijk wil ik wel wat verkopen, maar ik heb liever dat mensen nadenken over duurzaamheid en of iedereen in het maakproces  een goed leven heeft gehad. Het is absurd dat alleen de eindgebruiker plezier beleeft aan het kledingstuk. Je kunt beter iets meer geld uitgeven, zodat iedereen in de productielijn een gelukkig leven heeft. Op deze manier krijg je een gevoel dat het ‘oké’ is. We willen allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen plezier beleven op aarde en natuurlijk moeten we consumeren. Als we ons gedrag veranderen en eerlijker gaan kiezen, zodat iedereen het goed heeft: dan heb je er veel meer plezier van.” 

FELLE KLEURTJES EN NIET VERSTOPPEN 

Dat verder gaan? Dat is gelukt. In de winkels vind je nu de complete collectie van Moniek Miedema terug. Wat opvalt: heel veel kleur! “Daar heb ik altijd van gehouden! En dat terwijl ik altijd alleen maar zwart draag. Maar ik knutsel graag en maak snel dingen vies. Op zwart zie je dat niet”, lacht Moniek. “Maar ik vind het zo mooi als vrouwen veel felle kleurtjes dragen. Ik heb het nooit begrepen dat mensen kapitalen betalen voor schutkleuren.” 

Naast alle vrolijke en felle kleuren die je bij Moniek terugvindt, vind je hier ook elke maat. Moniek houdt namelijk niet van het verstoppen van je lichaam, vertelt ze. “Al die lagen vind ik jammer. Ook als vrouwen een maatje meer hebben of zes maatjes meer hebben. Ik vind iedereen mooi. Mijn kleding is ook op het lijf gesneden. Je vindt hier kleding tot maatje XL, maar voor mensen met speciale wensen maak ik het gewoon op maat. Een van mijn klanten had Oedeem en door haar ziekte hele dikke benen. Het is dan echt heel leuk om mensen dan zo gelukkig te maken met op maat gemaakte kleding.” 

EEN EIGEN EILANDJE 

We hebben afgesproken met Moniek om het niet over het verleden te hebben, maar gewoon vooruit te kijken naar de toekomst. Dat doet ze met veel enthousiasme en positieve gedachten. “Ik heb alle tegenslagen aangegrepen om te kijken naar wat ik echt leuk vind.” 

“In voorgaande jaren ben ik veel meer zakenvrouw geworden dan ontwerpster. Zoals ik net ook al zei: laat mij maar lekker hier in mijn atelier mijn dingetjes doen”, vertelt Moniek. “Ik ben nu alleen nog maar bezig met het creatieve proces en het maken van leuke dingen. Er zijn veel producenten die in mij geloven en met mij willen werken. Elk nadeel heeft ook weer zijn voordeel.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *