Column van Hayo Galema: Mut ut kapot?

Jonges, mut dat nou su? Allerlei groepen en individuen doen hun best om tegen de kerst hun omgeving een beetje aan te kleden. Prachtig mooi! En dan stromen deze week de berichten binnen. Vanmorgen hoorde ik van de vernielingen afgelopen nacht aan het kerstdorp in de Wielenpôlle. Deze week werden de stroomkabels gestolen van de kerstverlichting van Smakelijk in de Oude Oosterstraat. Gisteren hoorde ik dat ook de verlichting in de kerstboom bij het Stadhuis is vernield. Afgelopen maandag hebben we 10 grote kerstbomen met verlichting op diverse plekken in de binnenstad geplaatst. Dinsdag bleek de eerste verlichting al gestolen. Dit is maar een kleine opsomming van de afgelopen week, en dan alleen nog maar over kerstversiering. Ondertussen zien we ook de graffiti weer toenemen, en dan niet de mooie, maar die afschuwelijke tags. En zwerfafval! Mondkapjes op straat terwijl er overal prullenbakken zijn, restanten van snacks, verpakkingen… Zag deze week zelfs een half afgekloven oliebol op de stoep liggen. Ergernis, ergernis, ergernis… En, oh ja, ook het terras van Onder de Kelders werd deze week nog even in gracht gegooid.

Hoe kunnen we dit stoppen? Dat vergoelijkende verhaal dat de jeugd het al zo moeilijk heeft in deze tijd en dan de andere kant opkijken, dat gaat er bij niet meer in. Het zijn trouwens altijd jongens en mannen die deze ellende veroorzaken, hebben meisjes en vrouwen het dan niet moeilijk?

Het moet stoppen, anders gooien al die vrijwilligers die voor sfeer zorgen het bijltje erbij neer. De overheid de schuld geven is net als bij het niet onder controle krijgen van corona een beetje te gemakkelijk. De sleutel ligt bij onszelf en hoe wij onze kinderen, vrienden, buurtgenoten aanspreken op hun gedrag.

Must ophoue, juh, de stad mut heel blieve!

Ik hoop op mooie feestdagen voor iedereen en een beter 2022!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.