Heel veel chips eten om Flippo’s te sparen, was jij ook Flippo-gek?

Flippo-gek

Het is donderdag en dus tijd voor een leuke throwback! Deze is misschien iets meer voor de 90s kids, dan voor de mensen die in de 00s zijn opgegroeid. Maar goed, als je het nog niet kent, leer je ook weer wat. Vroegâh, toen kinderen nog niet verslaafd waren aan beeldschermen, hadden ze slechts een bak met speelgoed. En wat vrijwel ieder kind in zijn bezit had: Dé Flippo! En hoe kunnen een stapel plastic schijfjes met Looney Tunes printjes zoveel losmaken op het schoolplein? Het werd een waar ruilmiddel en zelfs geld waard. Verschillende spelletjes werden op het schoolplein gespeeld en reclames maakten de jonge verzamelaars helemaal gek! Hoeveel Flippo’s had jij, van de 300 miljoen Flippo’s die op de markt zijn gebracht, in je bezit?

“Soms won ik een klein afgekloven Flippootje waar ik de afbeelding door de slijtage niet eens meer in kon herkennen. Mijn verse Flippo, net uit de zak gevist, werd gewonnen door mijn tegenstander van drie jaar ouder. Ja, je moest wel goed tegen je verlies kunnen of extreem hard kunnen gooien.”

Schoolplein

Zelf ben ik opgegroeid in Huizum, en op het schoolplein van basisschool sint Paulus speelden we altijd veel samen. Soms alleen met de eigen klas, maar ook met andere schoolgenootjes. We knikkerden met onze grote bonken, speelden tikkertje met als variant ons favoriete spel ‘Jongens tegen de Meisjes’, verstoppertje en natuurlijk alle teamsporten zoals voetbal, basketbal of lummelen. Knikkers kon je van elkaar winnen, kopen in de winkel of je kreeg deze voor je verjaardag in een klein netje. Maar echt leuk werd het pas toen we twee favoriete bezigheden konden combineren: Chips eten & Flippo’s sparen! En ze waren nog gratis ook!

In 1995 werd de eerste flippo door snackfabrikant Smiths (later overgenomen door Lays) in de zak met Smiths chips, Wokkels, HamKa’s, Bugles en Dorito’s gestopt. De Flippo was een kunststoffen of kartonnen schijfje met afbeeldingen van de stripfiguren en personages van de Looney Tunes tekenfilms. Iedereen spaarde karakters als Sylvester & Tweety, Bugs Bunny, Dappy Duck, Speedy Gonzales en Road Runner.

Flippo spelletjes

In Nederland en België was deze rage een hit, vooral voor kinderen op de basisschool. Elke Flippo was een punt waard. Met spelletjes die de fabrikant, maar ook de kinderen zelf bedachten, kon je elkaars Flippo’s winnen. De echte durfallen maakten hoge stapels met gelijke inzet en gooiden met brute kracht met een andere flippo op de stapel in de hoop dat er Flippo’s van de stapel met het plaatje omhoog vielen. Een ander spel was het gooien van de Flippo richting de muur en welk schijfje het meest dichtbij kwam, won. Welke spelletjes werden bij jou op het schoolplein gespeeld?

De Flippomap

Er waren verschillende soorten Flippo’s: De meest gangbare Looney Tunes, maar ook de Mega die 2x zo dik was en waar je zo lekker hard mee kon gooien. De Cheeta en Techno Flippo: Waar je mee kon bouwen door de kleine inkepingen die in de Flippo gesneden waren. De Flying Flippo, waar je door een klein bouwwerkje je Flippo kon laten vliegen en nog vele anderen. Zelfs een zeldzame Gouden Flippo die je kon omruilen voor een geldbedrag. De meeste van deze Flippo’s heb ik nooit gevonden. In de chips zakken zaten toch vaak dezelfde Flippo’s, waar je mee kon “handelen”. De andere kon je, als je een echte Flippo-gek was, sparen in de Flippomap. Deze gele map bevatten bladen met afgebeelde Flippo’s en doorzichtige plastic tabbladen waar je elke Flippo in een apart vakje kon doen. Grote gezinnen konden hiervan echt profiteren. Ze deelden deze hobby met het hele gezin, waarbij de broertjes en zusjes in de pauze de buit binnenhaalden. Maar o wee als ze wat verloren hadden! Ik hield eigenlijk helemaal niet van al die chips smaken, maar uiteraard moesten de Flippo’s alleen door mij verzameld worden, dus werd de chips variatie bij ons thuis uitgebreid. De hoeveelheid chips die we aten ook trouwens.
Welke chips at jij het liefste?

Rage

Van dat ketsen op die stoeptegels gingen Flippo’s er overigens niet beter uitzien. Soms won ik een klein afgekloven Flippootje waar ik de afbeelding door de slijtage niet eens meer in kon herkennen. Mijn verse Flippo, net uit de zak gevist, werd gewonnen door mijn tegenstander van drie jaar ouder. Ja, je moest wel goed tegen je verlies kunnen of extreem hard kunnen gooien.
Mijn liefde voor de flippo zakte hierdoor al gauw weg en ik ging me weer bezighouden met tikkertje, verstoppertje of handjeklap, waar ik in elk geval een stuk beter in was dan in Flippo’en. De Flippo’s die ik spaarde of ruilde met vriendinnen gingen alsnog wel in de map, maar dat ging toch een stuk langzamer. Je kon ze nog verkopen op Koninginnedag, maar daarvoor was mijn voorraad toch niet groot genoeg. Ik keek wel mee bij vriendinnen met veel broertjes en zusjes die het voordeel hadden makkelijker te kunnen sparen samen. Ze mochten ook mijn Flippo’s hebben want samen sparen was leuker dan alleen.

Spaarde jij ook Flippo’s ? Of herinner je je nog andere spaaracties ? Laat het hieronder weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.